latinica  ћирилица
05/10/2016 |  18:32 ⇒ 21:00 | Аутор: РТРС

Зашто у БиХ нема контроле увоза нафтних деривата? (ВИДЕО)

Ко контролише тржиште нафтом и нафтним дериватима у БиХ? Увоз лож-уља из године у годину расте, а од укупног увоза само два одсто деривата се контролише. БиХ нема терминале, па деривати директно иду у резеорвоаре.

Увозници горива у БиХ, за разлику од земаља ЕУ и региона, немају законску обавезу да увезено гориво складиште на терминалима, као што је то случај у Хрватској и Србији. 

Све је почело 2009. године када су измјеном закона, на већ постојеће акцизе, уведене додатне за путеве, на све деривате, осим лож-уља. Тада увоз дизела почиње драстично да опада, а лож-уља да расте.

-Ми контролишемо да ли су увозници измирили све обавезе према држави у смислу да ли су платили порез, и све остале законом прописане намете. Не вршимо контролу и немамо обавезу да их задржавамо на граници то ради надлежна инспекција, каже Ратко Ковачевић, портпарол Управе за индиректно опорезивање.

У Инспекторату увјеравају да су контроле редовне. Тако су прошле године контролисали 1.102 узорка од којих само 13 није било исправно.

- Узорковање се одвија у оквиру љетног и зимског мониторинга у оквиру којег инспектори узимају по један узорак горива који се прометује на станици, истакла је Душанка Макивић, портпаролка Републичког инспектората.

С обзиром на то да је низ афера показао да преко граница БиХ цури неквалитетно гориво, неопходне су строже контроле. Једна од посљедњих афера јесте и увоз у БиХ, преко луке Плоче, двије хиљаде тона дизела Д2 из Албаније, који би наводно требало да се прода као дизел Д4.

У сусједној Хрватској свака цистерна мора да прође контролни терминал. У Србији су увели и додатна маркирања нафтних деривата. За разлику од региона који има 100 одстотну контролу нафтних деривата, у БиХ то је тек 2 одсто. Можда је и то разлог због којег је протеклих годину у БиХ увезено скоро четири пута више ложуља него у Србију. Контрола квалитета и заштита домаћег тржишта остављена је на милост и немилост дистрибутерима.

Контрола на граници обавља се за сваког увозника појединачно, на основу података о увозу из претходне године. И томе су увозници стали у крај, па тако једне године гориво увозу преко Федерације, а друге - преко Републике Српске.