latinica  ћирилица
08/10/2016 |  09:04 ⇒ 17/03/2017 | 08:57 | Аутор: РТРС

Денису Бојићу за филм "Дјеца" награда за најбољу режију у Русији (ВИДЕО)

На јубиларном 20. интернационалном телевизијском фестивалу Братина, који се ове године одржао у просторијама руске државне кинотеке у московској области Домодедово, режисеру Денису Бојићу уручена је награда за најбољу режију за филм "Дјеца", рађен у продукцији Радио Телевизије Републике Српске.
Филм "Дјеца" награђен у Русији - Фото: РТРС
Филм "Дјеца" награђен у РусијиФото: РТРС

У образложењу жирија, између осталог, стоји да се ради о изузетном умјетничком дјелу које са правом може носити епитет модерне антиратне лектире.

На овом престижном руском фестивалу учествовало је преко 40 телевизијских станица из 13 земаља, између осталог, Кине, Русије, Пољске и Њемачке.

Денис Бојић је награду за најбољу режију освојио у конкуренцији преко три стотине филмова и репортажа.

- Чињеница да смо награду освојили у заиста јакој конкуренцији, те да се сам фестивал одржава у руској државној кинотеци, за нас представља још једну потврду да филм "Дјеца" у себи носи универзалне вриједности. Ова награда као и све што је везано за филм, прије свега, припада породицама које су изгубиле своју дјецу, те наравно екипи људи који су заједно са мном изнијели овај филм. Ово је исто тако изузетно важна афирмација Радио Телевизије Републике Српске. Наша кућа је потврдом квалитете свог рада ван матичног простора, овдје, оставила и више него добар утисак - истакао је Бојић.

Денису Бојићу за филм "Дјеца" награда за најбољу режију у Русији (Фото: РТРС)

Директор фестивала Сергеј Боков је рекао да овај фестивал има за циљ повезивање и сарадњу телевизијских станица на што ширем свјетском подручују, те да су почастовани што је Радио Телевизија Републике Српске као дио велике породице телевизијских кућа учествовала на једном оваквом фестивалу.

Након награде Златни Витез за најбољи документарни филм, ово је друга награда филму "Дјеца" која ове године стиже из Русије.

Филм "Дјеца" је осим награда и учешћа на многобројним фестивалима једини филм о српском страдању приказан у Европском паралменту.