latinica  ћирилица
08/10/2016 |  15:55 ⇒ 16:03 | Аутор: РТРС

Уручена признања вишеструким даваоцима крви

На осмом Сусрету добровољних давалаца крви, у организацији Црвеног крста Републике Српске, данас је у Бијељини више од три стотине давалаца добило признања за несебичну хуманост показану добровољним даривањем крви.
Бијељина - добровољни даваоци крви - Фото: СРНА
Бијељина - добровољни даваоци крвиФото: СРНА


Признања су добила три даваоца који су даривали крв преко 130 пута, седам који су давали крв од 100 до 130 пута, 10 који су ову драгоцјену течност дали од 75 до 99 пута и 281 добитник који је показао хуманост од 50 до 75 пута.

Највеће признање на овом традиционалном скупу Црвеног крста Републике Српске додијељено је компанији "Ново РС" из Бањалуке, чланици аустријске "Новоматик групе". За вријеме поплава које су задесиле Републику Српску компанија "Ново РС" донирала је 100.000 евра помоћи Црвеном крсту.

Црвени крст Републике Српске први пут је додијелио овакву награду приватној фирми.

Скуп у Етно селу "Станишићи" код Бијељине је окупио око 600 добровољних давалаца са простора Републике Српске, али и бројне госте и званице.

Црвени крст Републике Српске у својој програмској шеми посебну пажњу посвећује области добровољног давалаштва крви. Основни задатак Програма је промоција, афирмација и омасовљавање покрета добровољног давалаштва крви у партнерству са надлежним институцијама, трансфузиолошким центрима и осталим институцијама од значаја за овај покрет.

Црвени крст је једна од најзначајнијих организација која се бави окупљањем добровољних давалаца крви.

У оквиру реализације активности из Програма добровољног давалаштва крви Црвени крст Републике Српске традиционално је организовао осми по реду Сусрет добровољних давалаца крви.

Извор: Срна