X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
09/10/2016 |  14:03 ⇒ 14:07 | Извор: РТРС

Ердоган се први провозао тунелом испод Босфора (ВИДЕО)

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган први се провезао првим тунелом, који испод Босфорског мореуза повезује европску и азијску страну Истанбула, што је најновији мегапројекат у том турском граду.
Ердоган први возио кроз први тунел испод Босфора - Фото: Screenshot/YouTube
Ердоган први возио кроз први тунел испод БосфораФото: Screenshot/YouTube

Снимци које је објавило турско предсједништво приказују прву вожњу кроз тунел назван Евроазија током које је Ердоган за воланом црног аутомобила, док је на мјесту сувозача премијер Бинали Јилдирим, а са њима је и министар саобраћаја Ахмат Арслан.

- Данас смо извели посљедњу пробну вожњу кроз један од историјских турских пројеката - рекао је Ердоган, преноси турска телевизија ТРТ.

Министар Арслан је истакао да ће возаче употреба тунела Евроазија коштати четири евра плус порез.

Изградња тунела дугог пет километара, на два нивоа, који ће за јавност бити отворен 20. децембра, почела је у фебруару 2011. године.

Захваљујући овом тунелу, са једне на другу страну Истанбула сада ће, умјесто за 100 минута, моћи да се стигне за 15 минута, наведено је на сајту предсједништва Турске.

Тунел ће знатно растеретити густ саобраћај у економском средишту Турске, нагласио је Јилдирим и додао да је ријеч о најдубљем подземном пролазу на свијету, објављено је на његовом сајту.

Стручњаци који су радили на изградњи тунела кажу да ће овај пројекат утицати на смањење потрошње горива и, самим тим, емисије штетних гасова.

Овај пројекат је коштао око 1,25 милијарде долара, према подацима са званичног сајта пројекта.

Реч је о најновијем у низу кључних инфраструктурних пројеката у Истанбулу, укључујући трећи аеродром у граду, који треба да буде отворен у другом кварталу 2018. године.

Ердоган, иначе бивши градоначелник Истанбула, у августу је свечано отворио трећи мост у том граду, један од најдужих висећих мостова у свијету - преко Босфора.

Извор: РТС