latinica  ћирилица
09/10/2016 |  22:01 | Аутор: РТРС

Зелено свјетло за медицински канабис

Експертска радна група, коју је формирало Савјет министара БиХ, дала је зелено свјетло за употребу канабиса у медицинске сврхе, потврдила је члан ове радне групе и начелник Одјељења за онкологију Универзитетског клиничког центра Републике Српске Зденка Гојковић.
Канабис - Фото: АП
КанабисФото: АП


"На потезу су сада министарства, јер треба да иде низ измјена неких закона који ће то дозволити, када су у питању увоз, начин контролисања и слично", додала је Гојковићева, напоменувши да су у радној групи били и представници Министарства цивилних послова БиХ и бројни стручњаци из области као што су онкологија и фармација.

Када је ријеч о употреби канабиса у медицинске сврхе, Гојковићева је рекла за "Независне новине" да је више области гдје би се он могао користити.

"У онкологији, ту је прије свега код канцерског бола. Када се исцрпе друге опције, оправдан је покушај с канабисом. Употребљавати се може за мучнине и повраћање код хемотерапије. Код анорексије, када дође до крајње исцрпљености и мршавости, канабис може отворити апетит. Али, прво исцрпити званичне могућности", појаснила је Гојковићева.

Она је истакла да је у великом броју земаља прихваћена употреба канабиса у медицинске сврхе.

"Немамо доказа да канабис може смањити болест мада је у лабораторији показао одређени ефекат", нагласила је Гојковићева.

Она је подсјетила да је Хрватски сабор прошле године одобрио употребу канабиса у медицинске сврхе, те да имају тачно одређени љекари који га могу прописати, као и тачно утврђене дозе.

Иницијативу за легализацију медицинског канабиса је Министарству цивилних послова БиХ и Министарству безбједности БиХ упутила Комора магистара фармације ФБиХ.

Извор: Срна