latinica  ћирилица
10/10/2016 |  12:43 ⇒ 15:25 | Аутор: РТРС

Чубриловић: Тужилаштво БиХ да процесуира одговорне за злочине у Крајини

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић очекује да Тужилаштво БиХ коначно процесуира одговорне за ратне злочине почињене над српским цивилима у 13 западнокрајишких општина 1995. године.
Недељко Чубриловић - Фото: РТРС
Недељко ЧубриловићФото: РТРС

Поводом обиљежавања 21 године од страдања Срба у тим општинама, Чубриловић је истакао да су у септембру и октобру 1995. године тамо убијена 1.634 војника и цивила.

"А 120.000 Срба је протјерано из својих домова у Дрвару, Гламочу, Кључу, Санском Мосту, Грахову и другим градовима Крајине", навео је данас Чубриловић у писаној изјави медијима.

Он је рекао да, упркос томе што су познати налогодавци и извршиоци ових ратних злочина, Тужилаштво БиХ 21 годину није подигло ниједну оптужницу за злочине над Србима у тим градовима.

"Само овај примјер довољно говори због чега српски народ нема повјерења у правосудне институције БиХ и доказује да је њихова правда селективна и политички јасно инструисана да оптужницама и суђењима покушају креирати историју у којој нема српских жртава", сматра предсједник Народне скупштине.

Он је напоменуо да је невјероватно да је, и након ексхумације гробница у Мркоњић Граду, гдје је пронађено 357 тијела, Тужилаштво БиХ остало нијемо за окончање истраге коју наводно води годинама.

Чубриловић је на данашњи дан, када је регуларна Хрватска војска ушла у Мркоњић Град, а многи невини Срби умрли у страшним мукама, још једном позвао Тужилаштво БиХ да поступа професионално "јер ће само тако моћи да оправда своје постојање и трошење енормних буџетских средстава".

Он је додао да Тужилаштво треба да покаже да није политички инструисана правосудна институција која искључиво адресира кривицу и за злочине и за рат на само један народ у БиХ.

Хрватска регуларна војска са јединицима такозване Армије БиХ и Хрватског вијећа одбране напала је 1995. године 13 западнокрајишких општина са већинским српским становништвом - Рипач, Петровац, Дрвар, Грахово, Гламоч, Кључ, Сански Мост, Мркоњић Град, Шипово, Србобран, Јајце, Купрес и Крупа на Уни.

Те општине биле су у саставу Републике Српске и са тог подручја муслиманско-хрватске снаге протјерале су 120.000 Срба, опљачкале покретну имовину, а непокретну уништиле и онеспособиле.

Само на подручју општине Мркоњић Град уништено је 1.608 кућа и 700 станова, а ратна штета је 680 милиона КМ. Хрватске и муслиманске снаге за собом су оставиле пустош и масовне гробнице.

У Мркоњић Граду ексхумирано је 181 тијело жртава, међу којима 81 цивил, 97 бораца Војске Републике Српске, три припадника МУП-а Републике Српске. Међу ексхумираним је 10 жена.

У мањим гробницама у тој општини пронађено је још 176 тијела цивила, припадника Војске и МУП-а Републике Српске.

У овој операцији учествовао је и Пети корпус такозване Армије БиХ којим је командовао Атиф Дудаковић о чему постоји видео-запис на коме се види како издаје наредбу да се уништи све што је српско на овим просторима.

Иако су познати и налогодавци и починиоци, за ове злочине још нико није одговарао.

Извор: Срна