latinica  ћирилица
10/10/2016 |  15:55 ⇒ 19:49 | Аутор: РТРС

Обиљежена 21 година од страдања Срба у западној Крајини (ВИДЕО)

На 21. годишњицу од страдања Срба из 13 западнокрајиших општина, у капели Светог Марка у Мркоњић Граду данас је служен парастос за погинуле Србе, а на спомен-обиљежје масовне гробнице и споменик погинулим борцима положени су вијенци.
Мркоњић Град - полагање вијенаца - Фото: РТРС
Мркоњић Град - полагање вијенацаФото: РТРС

У септембру и октобру 1995. године, на најсвирепији начин убијено 1.644 војника и цивила, а 120.000 Срба протјерано са вјековних огњишта. У масовној гробници на православном гробљу у Мркоњић Граду пронађено је 181 тијело убијених Срба.

Љиља Перић у једном дану изгубила је оца, брата и стрица. Посмртне остатке пронашла је у масовној гробници након повратка у Мркоњић Град. Боли је каже што за злочине још нико није одговарао.

- Овдје на ратишту бранили су своје куће и сви су убијени за један дан - каже Перићева.

За 117 дана окупације у мркоњићкој општини причињена је материјална шета од 680 милоиона КМ. Док се за злочине у Мркоњић Граду не процесуирају одговорни, општина не може да поднесе тужбу против Хрватске за надокнаду материјалне штете.

Начелница општине Мркоњић Град Дивна Аничић апеловала је данас на одговорне да процесуирају злочине у Мркоњић Граду.

- Окупљамо се сваке године да одамо почаст страдалим, да не заборавимо тај догађај и да подсјетимо оне који требају да процесуирају злочине да то и ураде, јер је срамотно да још нико није одговарао - истакла је Аничићева.

Министар рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић истакао је да је масовна гробница у Мркоњић граду највећа у Српској.

- Програмски и планирано су убијали људе на најгори могући начин као што су то чиниле усташе 1941. и 1945. године у логорима - рекао је Савановић и додао да "највише боли" што Хашки трибунал и Тужилаштво БиХ никога нису процесуирали за ова недјела.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић поручио је да Тужилаштво БиХ мора коначно да процесуира одговорне за злочине над српским цивилима у Крајини 1995 године.

Хрватска регуларна војска са јединицима такозване Армије БиХ и Хрватског вијећа одбране напала је у септембру и октобру 1995. године 13 западнокрајишких општина са већинским српским становништвом - Рипач, Петровац, Дрвар, Грахово, Гламоч, Кључ, Сански Мост, Мркоњић Град, Шипово, Србобран, Јајце, Купрес и Крупа на Уни.

Те општине биле су у саставу Републике Српске и са тог подручја муслиманско-хрватске снаге убиле су 1.644 војника и цивила, са вјековних огњишта протјерале 120.000 Срба, опљачкале покретну имовину, а непокретну уништиле и онеспособиле.

Само на подручју општине Мркоњић Град уништено је 1.608 кућа и 700 станова, а ратна штета је 680 милиона КМ. Хрватске и муслиманске снаге за собом су оставиле пустош и масовне гробнице.