latinica  ћирилица
15/10/2016 |  18:21 ⇒ 20:32 | Аутор: РТРС

Одржани 15. "Дани дрварске дрењине" (ВИДЕО)

У Дрвару је одржана 15. традиционална привредно-туристичка манифестација "Дани дрварске дрењине", која афирмише дрењину, воће које је карактеристично за дрварски локалитет. Радио Републике Српске реализовао је специјалну двочасовну емисију уживо са ове манифестације.
"Дани дрварске дрењине" - Фото: РТРС
"Дани дрварске дрењине"Фото: РТРС

Једна дрења шаку кафетина мијења, изрека је која влада Дрваром. Слажу се сви који су пробали ракију, али и остале производе. Ове године, истичу, урод је био мало слабији због временских прилика. Због леда и мраза урод је преполовљен.

Производа од дрењине, ипак, неће недостајати. Средњошколци из Дрвара надају се да ће њиховом продајом зарадити за матурску екскурзију.

На ''Данима дрварске дрењине' ове године први пут и Анреј Жерар из Француске, један од најпознатијих европских познавалаца ове биљке.

"Обишао сам готово читав свијет тражећи плод дрењине. Обишао сам Сибир, Сјеверну Кореју, Украјину, све оне регионе у свијету за које сам сматрао да постоји добр плод", каже Жерар.

У Дрвару данас живи око седам хиљада становника, од којих је нешто више од хиљаду запослено, а велики број становиштва допуњава свој кућни буџет продајом производа од дрењине.

Стевица Лукач, актуелни начелник општине Дрвар каже да из године у годину на Сајам дрењине долази све већи број излагача са својим производима.

Манифестација је и овај пут окупила велики број гостију, углавном Дрварчана расутих по свијету, али и њихових гостију.