latinica  ћирилица
16/10/2016 |  08:06 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

Додик: Референдум у РС одговор на Изетбеговићеву политику (ВИДЕО)

Референдум о Дану Републике био је одговор на политику Бакира Изетбеговића који злоупотребљава институције БиХ и који је умислио да може да моделира путем странаца, сада путем судова, које контролише стварност у Републици Српској, изјавио је предсједник Републике Српске Милорад Додик за телевизију Фејс.
Милорад Додик, предсједник Републике Српске - Фото: РТРС
Милорад Додик, предсједник Републике СрпскеФото: РТРС

На питање да ли има храбрости да дође на саслушање у Тужилаштво у Сарајево, Додик је одговорио да се не плаши и додао да је спреман да иде у неку другу институцију, јер је "Тужилаштво под утицајем Бакира Изетбеговића".

- Раније сте могли дати изјаву видео-линком или на други начин, не видим зашто се онда моја добра воља не искористи на добар начин?! Спреман сам дати изјаву било гдје, не тражим преседан, ништа, само оно што је другима дозвољено. Ако Тужилаштво буде инсистирало да дођем у Сарајево, то тек онда говори о политичкој мотивисаности и онда су могући разни сценарији у којима не желим да учествујем, нагласио је Додик.

Говорећи о одвајању Српске из БиХ, каже да је то могуће и да је то је за Бошњаке најбоље.

- Да се фино разиђемо и направимо фине комшијске односе. БиХ је подијељена- наглашава предсједник Српске и поручује да се то може учинити мирним путем, без рата.

Додик: Нисам ни руски, ни амерички, ни израелски, већ човјек српског народа

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да није ни руски, ни амерички, нити израелски човјек, већ човјек српског народа и да је његов циљ јака и савремена Република Српска, која је по свему ономе што јесте - држава.

"Нападају нас управо они који не желе да Српска постане држава. Желе да нас укину или да створе неку безличну структуру унутар БиХ. Зато им поручујем - наша снага је у нашем јединству и јаком националном идентитету. Борба за Српску и слободу српског народа је вјечна", рекао је Додик за "Вечерње новости".

На питање да ли вјерује да ће се Српска кад-тад припојити Србији, Додик је рекао да нема тајних планова између Србије и Српске и да су Срби са обје стране Дрине народ са јаким идентитетом, који је очуван у историјски немогућим условима.

Он је напоменуо да је српски народ под многим освајачима сачувао свој језик, културу, Српску православну цркву и обичаје, као и да је имао много жртава у броби за слободу, да су га у Независној Дражави Хрватској покатоличавали, те истакао да се данас неолиберализмом покушава угушити српски национални идентитет.

"Зато нападају сарадњу Републике Српске и Србије. Срби, да су се питали, не би изабрали да буду у БиХ, већ у Србији. Шта ће се десити у будћности - видјећемо, али сигурно је да ћемо још чвршће и одлучније бити везани за матицу", поручио је предсједник Српске.