latinica  ћирилица
17/10/2016 |  08:26 | Аутор: РТРС

Најстарија панда умрла у 39. години

Најстарија панда у заточеништву на свијету еутанизована је у забавном парку у Хонгконгу гдје је живјела јер јој се погоршало здравље.
Панда - Фото: ТАНЈУГ
ПандаФото: ТАНЈУГ

Управа Оушн парка саопштила је да је 38-годишња панда Ђа Ђа убијена из самилости да не би даље патила, и из етичких разлога.

Панда Ђа Ђа је ушла у Гинисову књигу рекорда као најстарија панда у заточеништву. Просјечан животни вијек панде у дивљини је 18 до 20 година, а у заточеништву око 30 година.

Ђа Ђа је рођена у дивљини у кинеској провинцији Сечуан, а када је имала око двије године одведена је у центар за узгој. Заједно с још једном пандом поклоњена је Хонгконгу 1999. године.

Посљедњи рођендан је прославила у августу, а у посљедње вријеме је показивала знаке старости и слабог здравља, укључујући висок крвни притисак и артритис. Током протекле двије седмице њено стање се знатно погошало, престала је да једе и изгубила на тежини.

- Ово је дан који смо знали да ће једном доћи, али због тога није мање тужан дан за све у парку, посебно за чуваре који су годинама бринули о њој - саопштио је предсједник парка Лео Кунг.

Панде, симбол Кине, дуго су сматране најугроженијим животињама на свијету.

Међународно удружење за очување природе је прошог мјесеца саопштило да је та врста сада "рањива" и да је захваљујући напорима на њеном очувању популација дивље панде порасла са 1.596 2004. године на 1.864 2014.

Пекинг је, међутим, одбацио одлуку те групе да панду класификује као "рањиву" а не угрожен врсту, наводећи да њихов статус није мање тежак јер је смањено њихово природно станиште. У Оушн парку у Хонгконгу живе још три панде, 30-годишња Ан Ан и Јинг Јинг и Ле Ле старости 11 година.

Извор: Агенције