latinica  ћирилица
17/10/2016 |  17:18 ⇒ 21:22 | Аутор: РТРС

Хитлерова родна кућа ће бити срушена!

Родна кућа Адолфа Хитлера у мјесту Браунауу биће срушена како би се спријечило да постане „неонацистичко свјетилиште“, објавио је данас аустријски министар унутрашњих послова Волфганг Соботка.
Кућа Адолфа Хитлера (фото:dw.com) -
Кућа Адолфа Хитлера (фото:dw.com)

„Хитлерова кућа биће срушена. Могу да остану темељи, али ће на њима бити изграђена нова зграда. Тај објекат ће бити коришћен за хуманитарне сврхе или ће га користити локалне власти“, рекао је Соботка за аустријски Пресе, пренијела је агенција АФП.

Аустријска влада донијела је половином јула одлуку о одузимању родне куће Адолфа Хитлера у мјесту Браунау од њене власнице.

Влада је прихватила приједлог Соботке да се здање одузме власницом са којом није било могуће постићи договор око даље судбине куће.

У влади, међутим, не мисле сви да би кућу требало срушити.

Соботка је раније рекао да је зграда стављена под заштиту државе за вријеме Трећег рајха и да то не би требало данас да важи.

Идеју Соботке о рушењу родне куће Хитлера у Браунау-у подржала је Јеврејска заједница у Аустрији.

Кућа се налази надомак главног трга, а у њој је Хитлер провео три године.

Одлука о одузимању куће донијета је како би се спријечило да то здање буде мјесто које би привлачило неонацисте.

Министарство унутрашњих послова од 1972.године изнајмљивало је од власника ову кућу, плаћајући 4.800 евра мјесечно кирије за 800 квадрата.

Власница је одбијала више понуда откупа зграде и она ће сада добити обештећење.

Породица актуелне власнице продала је ту кућу 1938, након Аншлуса Аустрије, Национал-социјалистичкој странци за добру своту новца.

Према документима нацистичке партије, Хитлеров лични секретар Мартин Борман кућу је купио за тадашњих 150.000 рајхсмарки, што је била четворострука вриједност здања у то доба.

Породица актуелне власнице је 1954. повратила кућу плативши 150.000 шилинга, што је био само један дјелић своте коју је за здање платила нацистичка странка.

Извор: РТС