latinica  ћирилица
18/10/2016 |  17:12 ⇒ 19:36 | Аутор: РТРС

Москва и Вашингтон не споре резултате избора у Црној Гори

Москва сматра да послије парламентарних избора у Црној Гори предстоје сложени преговори о формирању коалиције, пошто ниједна партија није добила неопходну већину, рекла је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
Марија Захарова (Фото: Sputnik/Владимир Песня) -
Марија Захарова (Фото: Sputnik/Владимир Песня)

Она је навела да се Москва нада да ће нови органи власти узети у обзир мишљење скоро половине грађана Црне Горе који су подржали партије које се залажу за спровођење референдума о приступању земље Алијанси, пренијели су црногорски медији.

Захарова је рекла да резултати избора поново "показују дубоки раскол у црногорском друштву о низу питања, прије свега о спољној политици те балканске државе, и њеној перспективи припајања НАТО-у".

"Рачунамо да ће нови органи законодавне и извршне власти уважити мишљење народа Црне Горе: практично половина бирача је дала своје гласове партијама које се залажу за спровођење референдума о томе", навела је Захарова.

Према њеним ријечима, важан моменат је извјештај Канцеларије за демократске институције и људска права ОЕБС-а у којем је наведено да је постојало "ограничавање слободе мишљења у црногорским медијима, што је утицало на доступ бирача аналитичким информацијама".

Она је рекла да је Москва обратили пажњу на изјаву црногорских партија које су, према прелиминарним подацима добиле 39 мандата, о непризнавању резултата избора због саопштења о хапшењима лица под сумњом да су припремала државни преврат.

"Полазимо од тога да та епизода мора да буде детаљно и транспарентно изучена", навела је Захарова.

Стејт департмент поздравио је прелиминарни извјештај Међународне посматрачке мисије ОЕБС-а у којем се наводи да су избори у Црној Гори одржани у такмичарском окружењу и да су поштоване основне слободе.

"Особље Амбасаде, које је пратило изборе, забиљежило је да су они одржани на миран и редован начин, уз неколико случајева процедуралних нерегуларности. Драго нам је што је тако велики број бирача мирно искористио своја демократска права", саопштио је замјеник портпарола Стејт департмента Марк Тонер.

Он је рекао да САД чекају званичну потврду резултата и вијести о формирању нове владе.

"Радујемо се наставку блиског партнерства са Црном Гором", рекао је Тонер, преносе црногорски медији.

Извор: Срна