latinica  ћирилица
19/10/2016 |  10:25 ⇒ 10:32 | Аутор: РТРС

Најсмртоноснија печурка на свијету расте и у нашим шумама

Најсмртоноснија печурка на свијету, која расте и у шумама у нашем окружењу, нашла је свој пут до Канаде, а сумња се да је тамо већ однијела неколико живота.
Најсмртоноснија печурка (Фото: Thinkstock) -
Најсмртоноснија печурка (Фото: Thinkstock)

Прије двадесет година становници Британске Колумбије нису морали да се брину због најсмртоносније печурке на свијету. Али Amanita phalloides, код нас позната као зелена пупавка, доспјела је у шуме Канаде, највјероватније преко увезених стабала. Сада буја широм Британске Колумбије и односи све више живота.

Сумња се да је прошле недјеље трогодишњи дјечак умро због тровања зеленом пупавком, након што је с родитељима ишао са родитељима да скупља печурке.

Ова печурка се често мијеша са високом тоболком, правим деликатесом у свијету печурака што је досад имало небројене посљедице на свим меридијанима.

Иако токсиколошки резултати тек треба да потврде од чега је дијете умрло, његова породица апелује на јавност да буде свјесна ризика који носи сакупљање печурки.

Само један клобук зелене пупавке може бити фаталан и одговоран је за девет од десет смртних случајева изазваних тровањем печуркама у свијету. Њени токсини нападају више органа, укључујући бубреге и јетру. Знаци тровања наступају касно и подмукло. Сви који поједу ову печурку, обавезно треба да се јаве љекару са првим симптомима мучнине, нелагоде у стомаку, пролива, помућеног вида, повраћања...

Смрт може наступити и послије двије, три недјеље, а проценат смртности је око 95 одсто.

Зелена пупавка има различите нијансе и боје у различитим стадијумима раста, која се креће од бијеле, маслинасто зелене до жуто зелене. Расте у цијелој Европи у храстовим и другим листопадним шумама али и у зимзеленим у периоду од јула до октобра.

Извор: Б92