latinica  ћирилица
19/10/2016 |  11:11 ⇒ 11:12 | Аутор: РТРС

Како црно вино помаже код синдрома полицистичних јајника?

Недавно истраживање Универзитета у Калифорнији наводи да ресвератрол, природно једињење које се налази у црном вину, може да помогне код хормонске равнотеже женама са синдромом полицистичних јајника.
Црно вино - Фото: РТРС
Црно виноФото: РТРС

ПЦОС је главни узрочник неплодности код жена, и погађа сваку десету жену широм свијета.

То је најчешће ендокрино стање код жена у репродуктивном добу, а јавља се код жена које производе већи ниво тестостерона и андрогена од просјечног. Тачан узрок појаве полицистичних јајника је још непознат.

Повишен ниво ПЦОС доприноси неправилним менструалним циклусима, или одстутности истих, као и повећању тјелесне тежине, неплодности и губитку косе. Такође, повећава ризик од појаве других здравствених проблема, као што је дијабетес.

Научници вјерују да природно једињење биљака, које се налази у орасима и грожђу, има антиинфламаторна својства која смањују шансе од развијања полицистичних јајника код жена.

“Наша студија представља прво клиничко испитивање које је открило да ресвератрол значајно смањује ниво тестостерона и дехидроепиандростерон, хормона који тијело може да претвори у тестостерон“, рекао је Доктор Ентони Дулеба, који је предводио истраживање, за Дејли Мејл.

У студији је учествовало 30 жена које имају ПЦОС и које су подвргнуте разним испитивањима на Универзитету Познан у Пољској, гдје су добијале или једињење ресвератрола или плацебо пилуле.

Пацијенткиње су пилуле узимале свакога дана три мјесеца, и давале анализе крви на почетку и на крају истраживања, како би провјеравали ниво тестостерона и андрогена у крви.

Поред тога, теститаране су на толеранцију на глукозу, како би се измјерио ризик од дијабетеса.

На крају истраживања, показало се да су жене које су узимале ресвератрол имале мањи ниво тестостерона и мањи ниво убрзаног инсулина, од оних које су узимале плацебо пилуле.

Извор: Б92, Дејли Мејл