latinica  ћирилица
21/10/2016 |  13:45 ⇒ 17:16 | Аутор: РТРС

Бањалука-Почела вакцинација против грипа (ВИДЕО)

У Институту за јавно здравство Републике Српске у Бањалуци данас је почела вакцинација против грипа за све категорије становништа, а цијена вакцине је 18 КМ.
Вакцинација - Фото: РТРС
ВакцинацијаФото: РТРС

Истовремено у амбулантама породичне медицине у свим здравственим установама почеће бесплатна вакцинација против грипа за пацијенте који на то имају право.

Вакцинација се посебно препоручује хроничним болесницима, старијима и особама које су професионално или приватно у контакту са људима који припадају ризичним групама, те им лако могу пренијети инфекцију.

"Вакцинација се препоручује и свим здравственим радницима и запосленим у секторима и службама од јавног значаја, као и особама које његују малу дјецу. Особе са било којом акутном инфекцијом и повишеном температуром треба да сачекају са вакцинацијом до оздрављења", навели су из Института.



Из те установе истичу да је препорука вакцинисати се што прије, јер је након вакцинације потребно најмање двије седмице да се развије заштита против ове болести.

Сви заинтересовани могу се вакцинисати сваким радним даном од 8.00 до 14.00 часова.

На почетку нове сезоне грипа за 2016/2017. почео је надзор над акутним и тешким респираторним инфекцијама, те обољењима сличним грипу.