latinica  ћирилица
21/10/2016 |  22:01 ⇒ 22:02 | Аутор: РТРС

Пет ствари које морате да знате о јабукама!

Оне су хрскаве, енергетске бомбе. Лаке су за транспорт, а још лакше за конзумирање, и то самостално, у комбинацији са путером од кикирикија, или у салатама. Избор је на вама, а прије него што загризете сљедећу, обавезно прочитајте сљедеће о јабукама!

"Јабука на дан, и доктор вам није потребан" каже једна сасвим тачна изрека. Како кажу нутриционисти широм свијета, јабука умањује ризик од обољевања од канцера, срчаних болести, дијабетеса и астме. Уз то, смањују холестерол и садрже антиоксидансе.

Како бирати јабуке? Гледајте оне чврсте, са јаком бојом и без модрица. Међу најкиселијима су оне од сорте "грени смит", али и "пипин" или "гравенстајн". Ако тражите баш слатке, ту су црвени и златни делишес.

Треба их држати на температури од два до четири степена, јер тако могу да потрају и до четири мјесеца са минималним губитком нутритијената. Ако ипак желите да их држите у фрижидеру, држите их у доњој фиоци фрижидера, а крај њих ставите влажну крпу како би имале довољно влаге. Уз то, обавезно одстраните јабуке са модрицама.

Можете ли претерати са јабукама? Као и у свему уосталом, можете. Претјерани унос овог воћа донијеће вам вишак килограма, али и потенцијално оштетити зубну глеђ. Заправо, резултати једне студије кажу да једење јабука и до четири пута од више препорученог (двије -три јабуке) оштећује глеђ од газираних пића, а много су штетније ако их једете споро.

Јесу ли њихове сјеменке отровне? Оне садрже амигдалин који отпушта цијанид који је изузетно опасан, нарочито у контакту са дигестивним трактом. Уколико прогутате цијелу сјеменку, нема никаквих проблема - они настају када коштицу загризете. Али да би јабука била кобна по вас, требало би да поједете много сјеменки, односно килограма јабука што је, сложићете се, мало вјероватно.

Извор: Агенције