latinica  ћирилица
23/10/2016 |  13:12 ⇒ 13:43 | Аутор: РТРС

Мањак магнезијума је кривац ових неподношљивих симптома

Иако је толико значајан за организам, магнезијум је најрањивији микроелемент.
Мањак магнезијума - Фото: Screenshot
Мањак магнезијумаФото: Screenshot

Уз све то, регистровано је да у посљедњих 100 година храном уносимо све мање и мање количине магнезијума. Некада је само један дневни оброк садржао потребне количине, а данас га има само у траговима. У другом плану су, и неправилна исхрана, дневно у просјеку унесемо 175 мг, а потребе су од 300-350 мг, брза храна, утицај стреса, интензивнији начин живота.

Бијели хљеб и глазирани пиринач које користимо свакодневно "пате" од недостатка магнезијума, па ако се на све дода и фосфорна киселина, један од битних састојака свих кола напитака, пушење и алкохол – за магнезијум нема живота.

Симптоми недостатка магнезијума:

- склоност честим депресијама
- раздражљивост, узнемиреност, промјене расположења
- буђење у току ноћи уз грчеве у листовима, тикови
- осјећај сувоће грла
- склоност ниском крвном притиску уз појачан пулс
- зебње и страхови
- ниска толеранција према вирусним и бактеријским инфекцијама

Они који узимају препарате са додатком магнезијума углавном их лако подносе, јер биоорганске соли магнезијума не драже желудац, а због најчешће комбинације са витамином Б6 продире у сваку ћелију и тамо остане. Има и способност да преведе Б6 из неактивне у активну форму, и зато успијева да га одржи у правој равнотежи.

Магнезијум у садејству са витамином Б6, помаже да се смањи јачина ПМС тегоба, да се менструални циклус готово не осјети, или лако преброди, умањује непријатности у менопаузи и побољшава рад нервног и срчаног система.

Извор: Б92