latinica  ћирилица
23/10/2016 |  16:11 | Аутор: РТРС

Уставне промјене Ердоганове власти иду у парламент

Турски премијер Бинали Јилдирим саопштио је данас да је владајућа Партија правде и развоја (АКП) завршила рад на приједлогу уставних промјена којима би у тој држави била уведена извршна предсједничка власт.
Турски парламент (фото:.cdm.me) -
Турски парламент (фото:.cdm.me)

Јилдирим је у говору на затварању дводневне страначке конференције у западној покрајини Афјон навео да је АКП сада спреман да приједлог закона поднесе парламенту, преноси Ројтерс.

- Завршили смо наш посао око новог устава и извршног предсједништва. Сада ћемо наш приједлог поднијети парламенту што је прије могуће и њему оставити одлуку  - казао је Јилдирим.

Ројтерс подсјећа, да предсједник Реџеп Тајип Ердоган, који је основао АКП, одавно жели да добије већа овлашћења, а критичари страхују да би овим уставне промјене предале превише моћи у његове руке.

Јилдирим је почетком протекле недјеље саопштио да је његова влада за референдум о извршним предсједничким овлашћењима, које тражи Ердоган, невезано за то да ли ће тај контроверзни уставни амандман турски парламент одобрити или не, пренио је Ројтерс.

Агенција је навела да је за било коју промјену устава Турске потребна подршка најмање 367 посланика у скупштини са 550 мјеста у којој Јилдиримова владајућа АКП има 317 посланика.

О уставној реформи ће се одлучивати на референдуму ако то подржи 330 посланика.

Извор: Танјуг