latinica  ћирилица
24/10/2016 |  12:01 ⇒ 13:07 | Аутор: РТРС

Семберија: Почела вакцинација против грипа

На подручју Семберије јуче је почела вакцинација грађана поротив грипа.
Вакцинација - Фото: РТРС
ВакцинацијаФото: РТРС

Дом здравља у Бијељини дуги низ година врши вакцинацију у току које око 2.000 Сембераца буде обухваћено том медицинском превентивом.

Вакцинација се обавља у просторијама хигијенско-епидемиолошке службе од 6.30 до 14 часова сваког радног дана, и у секторским амбулантама породичне медицине.

- Вакцина је дошла крајем прошле недјеље. Имамо 1000 доза од Дома здравља и 1500 од Института за јавно здравство. Очекујемо да ће то бити довољно за вакцинацију наших становника, каже  Срђан Мијатовић љекар Дома здравља Бијељина.

Фонд здравственог осигурања и Институт за јавно здравство обезбиједили су бесплатне вакцине за грађане који су на хемодијализи, али и за друге категорије становништва.

Вакцина против грипа кошта 20 марака. Љекари упозоравају грађане због чега је вакцинација важна.

- Вакцинација против грипа је најефикаснија превентивна мјера. Грип уопште није по природи безазлена болест поготово код особа које имају хронична обољења крвних судова, срца , бубрега , јетре. Грип се манифестује виксом температуром, малаксалошћу , кашљем , баца особу у постељу и тамо је држи седам до десет дана. Особама које примају вакцину имунитет буде успјешан у више од 90 одсто случава додаје љекар Дома здравља Бијељина Зоран Дакић.

Дом здравља обезбјеђује из својих средстава бесплатну вакцинацију за чланове породица погинулих , РВИ и социјално угрожене становнике.