latinica  ћирилица
24/10/2016 |  20:18 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Како одржавати ниво витамина Д током зиме?

Витамин Д је дефинитивно чудо од молекула, јер је доказано да лијечи читав низ болести.
Сунце - Фото: илустрација
СунцеФото: илустрација

Истраживања су показала да витамин Д, који уносимо кроз морске плодове и печурке, али и сунчање, знатно умањује ризик од рака, прелома костију, дијабетеса, срчаних обољења, па чак и депресије и анксиозности.

Али, долази нам зима, и сунчаних дана готово да више и нема. Шта да радимо, како да унесемо витамин Д?

Ако сте помислили на суплементе, тај избор је у реду, али доста кошта и постоји могућност контаминације тешким металима.

Дански научници открили су много јефтинији и лакши начин да се и током зиме снабдијете довољном количином витамина Д, а то је да - изађете напоље. Да, добро сте прочитали, нема везе што нема сунца.

Наиме, истраживачи су спровели студију над 55 одраслих особа, старости између 18 и 65 година, током које су их изложили вјештачком освјетљењу које садржи УВ зрачење, пропорционално количини коју би апсорбовали током 10 минута проведених у једном љетњем поподневу. Свака особа била је изложена свјетлу на 88 одсто тијела, свуда осим испод доњег веша, једном недјељно, једном у двије или чак једном у четири седмице. Истраживање је трајало 16 недјеља, након чега је учесницима извађена крв и измјерени нивои витамина Д. Закључак је да заправо и није потребно много да бисте одржавали витамин Д на здравом нивоу. Особе које су једном недјељно подвргаване третману са свјетлом имале су повећање нивоа витамина Д, док су они који су га практиковали рјеђе задржали исте здраве нивое које су и имали.

Ипак, сви знамо да је дневна, природна свјетлост много здравија од вјештачке. Зато су стручњаци израчунали да вам је потребно 2 сата и 20 минута шетње по слабом зимском сунцу, како бисте тијелу обезбиједили довољну количину витамина Д.

Примијените ову технику и имаћете вишеструке користи - ваше тијело ће бити здраво, а и килажа ће се смањити уколико вам дуге шетње постану навика.

Извор: Независне новине