latinica  ћирилица
26/10/2016 |  10:14 ⇒ 12:50 | Аутор: РТРС

Контрола млијека у Српској (ВИДЕО)

Десетак произвођача млијека у Семберији биће искључени из система откупа млијека, јер нису редовно контролисали здравствено стање музних грла на заразне и паразитарне болести.
Млијеко (Фото: ethosorthodontics.com.au) -
Млијеко (Фото: ethosorthodontics.com.au)

Републички ветеринарски инспектори регистровали су неправилности и у неколико откупних станица, које ће бити санкционисане због непотпуне документације о имањима са којих преузимају млијеко.

Да би се млијеко из Српске могло извозити у ЕУ, уведени су стандарди контроле производње и откупа млијека, које је захтијевала Европска комисија за храну. Фарме и сеоска имања у систему откупа морају бити под редовном контролом стручних служби Министарства пољопривреде. Свако грло мора бити евидентирано и посједовати здравствени картон.

- Без тога не можемо у откупну станицу, а уколико нам истекне здравствени картон, одбијају нам примити млијеко, значи чим истекне обустављају откуп, истакао је Миленко Илић, откупна станица Којчиновац.

Домаћинсто  мора бити регистровано, истакао је Љубо Малетић,откупна станица Којчиновац и додао - Најбитнији је ту сточни картон да је крава од које је млијеко здрава.

Ипак, посљедње контроле ветеринарских инспектора су регистровале неправилности, нарочито код фармера који имају једну или двије краве и повремено испоручују млијеко.

Главни републички ветеринарски инспектор, Љиљана Гојић, истакла је да поједини фармери нису у сталном надзору и да  повремено наилазе на такве случајеве. У том случају не санкционишу како саме откупљиваче , тако и фармере.

- Ми смо ангажовали савјетодавну службу министрства, ангажовали и све субјекте у производњи млијека да информишу произвођаче о овим правилницима и условима које они морају да испуне, додао је Борис Пашалић, помоћник министра пољопривреде.

Контроле квалитета млијека, услова производње и откупа биће настављене. У Српској је регистровано око 1.200 откупних станица за млијеко и пет хиљада фарми, за које се годишње издвоји из буџета око 25 милиона марака.