latinica  ћирилица
26/10/2016 |  14:07 ⇒ 14:09 | Аутор: РТРС

Софија плаћа Москви 600 милиона евра због одустајања од нуклеарке

Бугарска је данас саопштила да пристаје да плати Русији више од 600 милиона евра (655 милиона долара) одштете због отказивања планова за изградњу нуклеарне електране на Дунаву, извјештава агенција АФП.
Еври (Фото: pixelio.de) - Фото: илустрација
Еври (Фото: pixelio.de)Фото: илустрација

Бугарска национална електроенергетска компанија НЕК "у потпуности ће исплатити" наведени износ руском нуклеарном гиганту Атомстројекспорту до 25. децембра, саопштило је бугарско Министарство енергетике.

Међународни арбитражни суд са сједиштем у Женеви донио је у јуну ове године пресуду да НЕК треба да плати Атомстројекспорту 601 милиона евра, плус камате, за опрему наручену за планирану електрану са два реактора снаге 2.000 мегавата у Белену на Дунаву.

Бугарска и Русија су се данас такође договориле да се Атомстројекспорт одрекне дијела камате од 130.000 евра дневно, уколико НЕК отплати дуг прије 25. децембра, додало је министарство.

Послије уласка Бугарске у ЕУ 2007. године, та држава - бивши највећи извозник електричне енергије на Балкану - остала је са само два оперативна нуклеарна реактора снаге 1.000 мегавата у нуклеарној електрани Козлодуј, такође на Дунаву.

Министарство енергетике је јуче саопштило да ће конзорцијум, који чине руски Росенергоатом и француски ЕДФ, проучити могућности за продужење радног вијека једног од реактора у Козлодују за још 30 година - до 2047.

"Животни вијек" другог реактора у тој нуклеарки, како је предвиђено, истећи ће 2021. године, додаје француска агенција.

Извор: Тањуг