latinica  ћирилица
26/10/2016 |  16:57 ⇒ 20:28 | Аутор: РТРС

Грађани БиХ на банкама штеде више од 10 милијарди КМ (ВИДЕО)

Више од десет милијарди марака грађани Босне и Херцеговине повјерили су банкама на чување. Штедња сваке године обара рекорде, али економисти процјењују да би потез Централне банке, која сада наплаћује чување новца банака изнад обавезне резерве, могао да успори овај тренд.
Штедња - Фото: РТРС
ШтедњаФото: РТРС

Посљедњег дана октобра обиљежава се Свјетски дан штедње, а ми смо провјерили ко штеди у земљи у којој је сваки четврти грађанин сиромашан! 

За породицу Илић штедња је стил живота. Од маме Вање, штедњи се од малих ногу уче и шестогодишњи Нестор и његова, четири године млађа, сестра. Износи које одваја нису велики. Важна им је навика.

"Мој начин је онај најпрактичнији – да штедим дјеци у касицу. Склоним новац и од њих, и од себе, и имамо неки фиксни циљ за који штедимо", каже Вања Илић.

Штеде, чини се, и многи други. Укупни депозити грађана БиХ у комерцијалним банкама, први пут након рата, премашили су 10 милијарди марака!

Мијо Мишић из Удружења банака БиХ истиче да у структури те штедње страна валута, односно евро, заузима преко 50 процената.

Раст штедње показатељ је да у друштву нешто не штима, истичу економисти и додају да човјек штеди када нема гдје да улаже средства.

"Најгора је опција држати новац код куће или у банци, посебно у оваквим условима када су каматне стопе на орочена средства све ниже и ниже", истиче Предраг Дудуковић из удружења економиста SWOT.

Простора за зараду нема много јер су каматне стопе на депозите грађана све ниже. У неким земљама Еврозоне, камате су чак негативне, а стручњаци сматрају да би се таква ситуација ускоро могла „преселити“ и код нас.

То, ипак, не значи да не треба штедјети. Финансијски стручњаци израчунали су да би било идеално када би сваки грађанин имао уштеђених шест плата, јер под претпоставком евентуелног губитка посла, до добијања новог прође просјечно шест мјесеци.

"Уколико постоји иоле слободан дио прихода који је, опет, посљедица можда неког рационалнијег трошења, требало би размишљати о штедњи", истиче Тарик Лимо, правни савјетник удружења „У плусу“.

У односу на број становника и просјечна примања, висина штедних депозита грађана БиХ прилично је висока. Новац је, међутим, у рукама релативно малог броја лица, њих свега 1,2 одсто. Математички гледано –34 хиљаде грађана Босне и Херцеговине у банкама има више новца него преосталих 3,5 милиона становника заједно!