latinica  ћирилица
26/10/2016 |  18:24 ⇒ 19:16 | Аутор: РТРС

Промовисани стрипови "Сарајевски атентат" и "Недођија"

На штанду Републике Српске на Београдском сајму књига представљена су стрипови "Сарајевски атентат /Срби у Првом свјетском рату/" и "Недођија"- издања Удружења стрип-цртача "Девета димензија".
Промовисани стрипови "Сарајевски атентат" и "Недођија" - Фото: СРНА
Промовисани стрипови "Сарајевски атентат" и "Недођија"Фото: СРНА

Аутор стрипа "Сарајевски атентат" Зоран Пејић рекао је да је идеју добио из чињенице да се обиљежава 100 година од Првог свјетског рата и због појединих негативних коментара о Гаврилу Принципу.

Он је додао да се стрип састоји из два историјска текста и 16 стрипова који су први пут нацртани, те да су текстове писали Радован Субић са бањалучког Универзитета и Предраг Иконић.

Пејић каже да су неки текстови засновани на историјским чињеницама, док су други чиста фикција, као на примјер како би роботи снимили филм о Сарајевском атентату.

Писац текста Радован Субић рекао је да је ово први српски стрип који говори о Првом свјетском рату и да је он прилагодио текст неупућеном читаоцу, те да је дао кратак преглед дешавања са акцентом, не на ратна дешавања, него на страдања Срба.

Аутори стрипа "Недођија" Драган Лазаревић и Божидар Милојкоивћ истакли су да овај стрип потпуно има фиктивну подлогу и да су хтјели да у њему прикажу како једна породица у данашње вријеме на овим просторима, која нема прихода, преживљава, односно како живи срећно и сналази се.

Иако је био најављен, промоцији није присуствовао Неле Карајлић.

Извор: СРНА