latinica  ћирилица
26/10/2016 |  19:30 ⇒ 19:41 | Аутор: РТРС

Представљена издања Републичког завода за статистику

На Међународном сајму књига у Београду вечерас су представљени "Статистички годишњак Републике Српске" и публикација "Ово је Република Српска" које језиком статистике дају слику о економији, демографији и уопште о томе каква је данас Српска.
Радмила Чичковић - Фото: РТРС
Радмила ЧичковићФото: РТРС

Директор Завода за статистику Републике Српске Радмила Чичковић рекла је да, гледајући са стране, статистички посао може изгледати монотон, али да је он сушта супротност и представља "изазов за све који се њим баве".

"Увидом у наше годишњаке онај кога то интересује може да сазна како је напредовала Република Српска у протеклих 10 година. На примјер, БДП је растао за 40 одсто, а индустрија из године у годину, са изузетком 2012. године, биљежи значајан раст", навела је Чичковићева.

Она је указала да статистика, која са, једне стране, даје охрабрујуће показатеље, са друге, упозорава да је демографска слика у Републици Српској лоша и да се у њој годишње рађа тек 9.000, а умире 14.000 становника.

Чичковићева је рекла да "Статистички годишњак" даје податке које можда неко и не очекује, као на примјер о томе какви су туристички потенцијали Републике Српске, односно колико пећина, природних резервата и националних паркова она има.

Она је навела да Републички завод за статистику одлично сарађује са колегама у Србији, док је сарадња са Сарајевом, која је раније била коректна, пољуљана након објављивања резултата пописа становништва у БиХ.

"Након објављивања пописа унесено је велико неповјерење у статистичком систему БиХ", рекла је Чичковићева.

Представљајући публикацију Завода "Ово је Република Српска", Велимир Савић је истакао да је она намијењена популаризацији статистике и представља "Годишњак у малом са низ интересантних информација".

"У овој публикацији ћете, на примјер, наћи да је 2014. године у Српској засађено 332 одсто више чокота грожђа него 1996. године, а гдје је грожђе ту је и вино и пјесма. Статистика, дакле, не морају бити само досадне бројке", каже Савић.