latinica  ћирилица
27/10/2016 |  15:56 ⇒ 16:02 | Аутор: РТРС

Уручени дипломатски пасоши српским шампионима из Рија и Лондона

Први потпредсједник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић свечано је данас уручио дипломатске пасоше освајачима медаља у индивидуалним спортовима на Олимпијским играма у Рију и Лондону, који су тиме постали амбасадори добре воље.
Уручени дипломатски пасоши српским шампионима из Рија и Лондона - Фото: Screenshot
Уручени дипломатски пасоши српским шампионима из Рија и ЛондонаФото: Screenshot

Дипломатске пасоше добили су рвач Давор Штефанек, теквондисткиња Тијана Богдановић, кајакаши Миленко Зорић и Марко Томићевић, као и Милица Мандић, освајачица златне медаље на Олимпијади у Лондону, док је атлетичарки Ивани Шпановић пасош уручен раније.

"Велика ми је част да вам данас у име министарства спољних послова уручим дипломатске пасоше, чији ће те ви бити носиоци у звању амбасадора добре воље", рекао је Дачић на свечаности у Министарству спољних послова.

Он је нагласио да данас само 27 спортиста има дипломатске пасоше, и да се сагласност за њихово издавање даје само најзаслужнијим.

Како је објаснио, дипломатски пасоши спортистима важе пет година и омогући ће да путују у земље са којима Србија још има визни режим, као и повољнији третман у иностранству.

"Очекујемо да ћете као амбасадори добре воље у најбољем свјетлу представљати Србију. Ви сте својим понашањем, чврстом вољом и резултатима показали да сте прави амбасадори наше земље и допринијели да се име наше земље чује далеко", рекао је Дачић.

У име спортиста захвалио се Давор Штефанек који је рекао да је Влада Србије препознала значај ових пасоша за њихова путовања на такмичења и припреме.

"Ми као спортисти и амбасадори Републике Србије ћемо дати максимум на свим тим такмичењима да представљамо најбоље Србију и да вас обрадујемо новим медаљама", рекао је он.

Извор: Танјуг