latinica  ћирилица
28/10/2016 |  18:34 ⇒ 20:26 | Аутор: РТРС

Како Мехмедовић покушава да врати принцип "један човјек - један глас"? (ВИДЕО)

Муслимански националисти поново заговарају ратне идеје о стварању исламске државе. Најновија је изјава посланика СДА Шемсудина Мехмедовића да ће странци остати у Уставном суду све док Босна и Херцеговина не постане грађанска држава по систему заговараном током рата - уређење БиХ по принципу "Један човјек - један глас".
Шемсудин Мехмедовић - Фото: РТРС
Шемсудин МехмедовићФото: РТРС

Оваквим ставовима откривени су стварни циљеви СДА, поручују српски представници власти. Кажу идеја "један човјек- један глас" поражена је у рату, а стране судије ће отићи из Уставног суда БиХ када буде донесен закон о Уставном суду, а не када буде створена земља по вољи једног народа.

Реагујући на јасну поруку предсједника СНСД-а и ХДЗ-а Милорада Додика и Драгана Човића да ће радити на томе да стране судије напусте Уставни суд БиХ - Шемсудин Мехмедовић разоткрио је стварну политику СДА. На свом Фејсбук профилу, поручује да ће стране судије из Уставног суда отићи тек када се у потпуности врати принцип устројства БиХ као грађанске републике, по систему један човјек - један глас. У видео поруци Мехмедовић позива пробосанске партије да се удруже, иако не наводи ко су оне, да сруше, како каже, зачарани двојац Додик - Човић.

- Очито је да су се сви они који су непријатељи и рушитељи ове земље се идентификовали са овим двојцем Додик-Човић - каже Мехмедовић.

"Умјесто што заговара политику једноумља - Мехмедовић треба да напусти политику и одговара за почињене ратне злочине у Тешњу, јер тамо су изведена прва ритуална клања Срба, међу којима су била и дјеца а он је био командир полиције", поручио је за СРНУ, стручњак за безбједност Џевад Галијашевић.

Иако су идеје муслиманских фундаменталиста поражене у рату - они никада нису престали да заговарају стварање исламске државе од БиХ упозоравају српски предстваници у бх. власти.

- Они су покушали и дијелом успјели да креирају тај концепт "један човјек-један глас" кроз попис. Е сад имамо 50+1, сад смо ми исламска држава, остали идите из БиХ. Бојим се да ће се на тој формули распадати БиХ - каже Никола Шпирић, посланик СНСД-а у Парламентарној скупштини БиХ.

Посланик НДП-а у Представничком дому ПС БиХ Момчило Новаковић каже да ће се БиХ прије распасти него што ће постати грађанска земља по ситему један човјек - један глас.

А шта значи принцип један човјек један глас, најбоље се види у Сарајеву, које је потпуно очишћено од Срба, па чак и Хрвата. Душан Шеховац, оснивач Демократске иницијативе сарајевских Срба истиче да Србе и Хрвате нико ништа не пита, да су њихови гласови бачени у канализацију и да у свих десет општинских вијећа одлучује 10 Бошњака начелника и 10 Бошњака предсједавајућих општинских вијећа.

- Питам те господине Мехмедовићу јесу ли због тога Бошњаци у Сарајеву већ политички фашисти и криминалци зато што си рекао што игноришете закон надлежности, права и правду. Јел` ти то као Бошњак на невиђено оптужујеш Србе да ће они у будућности радити оно што данас ви као Бошњаци радите - пита Шеховац.

Мржња која не јењава према свему што је српско сада добија и званичне оквире -поручује потпредсједник Парламента Српске Ненад Стевандић. Етнички чиста федерација, оснивање организација сличних Ел фатаху, Хамасу -вехабијска- очигледно је да су стварни циљеви СДА.

- Све што је рекао Мехмедовић говори о томе да Републику Српску треба да бранимо пет пута јаче, пет пута више и да са много више жара откривамо све подвале и лицимјерја и да разоткривамо ту бесмислену мржњу из Федерације - каже Стевандић.

Порука из Српске јасна - пробосанска политика требало би да добије јасан одговор са српске и хрватске стране - а то је гласно НЕ концепту унитарне БиХ. Сматрају да овакве идеје показују да је БиХ земља без визије, и садашње стање је најопасније за све унутар ње.