latinica  ћирилица
30/10/2016 |  15:45 ⇒ 31/10/2016 | 13:11 | Аутор: РТРС

Предсједник Српске путује у Кину, разговори са званичницима и привредницима (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик сутра путује у деветодневну посјету Кини гдје ће учествовати у раду привредног форума и састати се с потпредсједником кинеске Владе који је његов домаћин.
Милолрад Додик - Фото: РТРС
Милолрад ДодикФото: РТРС

Са гувернером кинеске покрајине Сичуан Додик ће разговарати о партнерству ове покрајине и Републике Српске, а у Пекингу, са интернационалним секретаром Комунистичке партије Кине, потписаће споразум о сарадњи и партнерству СНСД-а и те партије, што представља додатни подстицај доброј сарадњи кинеске државе и кинеских компанија с Републиком Српском.

Додик је најавио и низ сусрета с представницима компанија које су заинтересоване да улажу у Српску.

Иначе, престолница провинције Сичуан, Ченгду, налази се на челу листе свјетских градова који се најбрже развијају, због чега је узор стручњацима за урбанизацију. Има 12 милиона становника и познатији је као "Ајпед Сити", по фабрици за склапање "Епловог" таблет рачунара, и један је од водећих економских центара Кине.

У овом мегаполису смјештена су представништва свјетских концерна из домена информацијских технологија, фармацеутске индустрије и других огранака високе технологије, у стакленим палатама у чувеном “Саут парку“, на јужном ободу метрополе, који изгледа као град будућности.

Кинески привредни раст се током протеклих 15 година кретао око 10 одсто, док је у Ченгдуу раст изнад просјека земље. Џоел Коткин, који саставља "Форбсову" листу градова који ће у будућности најбрже расти, ставио га је на прво место, као град који изузетне могућности за индустрију спаја са одрживим урбанистичким развојем и комуналном структуром.