latinica  ћирилица
31/10/2016 |  10:04 ⇒ 10:07 | Аутор: РТРС

Мијовић: Резултати ДНК током дана, физичка заштита недовољна

Службе МУП-а у току дана имаће резултате ДНК анализе са оружја нађеног у близини породичне куће премијера, али због даље истраге неће одмах бити познати јавности, рекао је замјеник начелника Националног криминалистичког центра Драган Мијовић.
Оружје и муниција - Фото: СРНА
Оружје и муницијаФото: СРНА

Он је појаснио да је битно за трагове, који треба да добију статус материјалних доказа, не само да се открију, већ и моменат када ће да се објелодане јавности.

"Полиција има предност у односу на починиоце тако што долази до трагова, ако се објави прерано полиција губи ту предност. Починиоци могу да утичу на свједоке, униште доказе", рекао је Мијовић гостујући на ТВ Пинк.

Он је појаснио да се испитивања још раде, да је допуна увиђаја била јуче, а да је увиђај започео у суботу по мраку, те да форензичари траже све што може да укаже на починиоце, а то су отисци, ДНК материјал...

Бивши директор БИА Андреја Савић каже да није смјело да се догоди да се такав арсенал наоружања нађе у близини куће високог државног фунционера, те да то указује на озбиљне пропусте служби безбједности.

"Не може се само физичком заштитом остварити безбједност штићених личности . Кључ свега је у прикупљању обавјештајних и контраобавјештајних података. Ако немате обавјештајне податке ви сте у проблему. Треба доћи до намјера починиоца", наглашава Савић.

Додаје да је такав арсенал оружја озбиљан сигнал, те да ствари не треба потцијенити већ случај треба истражити до краја.

Он каже да је посљедњих година примјетна разградња националног система безбједности, те примећује да је Србија у процесу придруживања и отворености заборавила на националне интересе.

"Послије 2000. године имали смо снажна настојања земаља са запада које су сугерисале да идемо ка укидању појединих служби безбједности", појашњава он.

Додаје да највиши државни функционери треба да користе резиденције због безбједности, а тиме се и службама које их штите олакшава посао.

Подсјећа да и бивши премијер Војислав Коштуница није желио да се исели из породичног стана у центру Београда, те понавља да се штићеним лицима у центру града једноставно не може обезбједити висок степен заштите.

Извор: ТАНЈУГ