latinica  ћирилица
31/10/2016 |  16:34 ⇒ 16:54 | Аутор: РТРС

Мистериозна девета планета можда "помјера" Сунчев систем

Планета за коју се вјерује да је девета у нашем Сунчевом систему, али која је још увијек мистериозно неухватљива за астрономе, могла би да представља узрок "колебања" које чини да се планете крећу под различитим углом у односу на Сунце.
Мистериозна девета планета можда"помјера" Сунчев систем (фото:Илустрација) -
Мистериозна девета планета можда"помјера" Сунчев систем (фото:Илустрација)

Планета за коју се вјерује да је девета у нашем Сунчевом систему, али која је још увијек мистериозно неухватљива за астрономе, могла би да представља узрок "колебања" које чини да се планете крећу под различитим углом у односу на Сунце, тврди се у новом истраживању.

"С обзиром на то да је девета планета толико велика, а њена орбита нагнута у односу на остале планете, Сунчев систем једноставно мора лагано да се криви ван орбите", изјавила је водећа ауторка истраживања са Калифорнијског технолошког института Елизабет Бејли.

Све планете у нашем Сунчевом систему (не рачунајући хипотетичку девету планету) окрећу се око Сунца у истој равни, али се ова раван разликује за шест степени у односу на Сунце које је нагнуто из Земљине перспективе. Претпоставља се да је девета планета десет пута већа од Земље и да обилази око Сунца на удаљености 20 пута већој од Нептунове и са још екстремнијим нагибним углом, који се разликује за 30 степени у односу на остале планете. Ови фактори могли би да објасне нагиб Сунчевог система, јер екстремна орбита девете планете узрокује "мултимилијардугодишње колебање система".

Извор: Вечерње новости