latinica  ћирилица
01/11/2016 |  09:15 | Аутор: РТРС

Отров једне од најопаснијих змија крије лијек за милионе

Научници са Универзитета Квинсленд у Аустралији открили су како користити отров врло опасне плаве кораљне змије у сврху ублажавања боли код људи, пише Би-Би-Си.
Плава кораљна змија -Calliophis bivirgata (Фото: Tom Williams) -
Плава кораљна змија -Calliophis bivirgata (Фото: Tom Williams)

Плава кораљна змија (Calliophis bivirgata) живи у југоисточној Азији, нарасте до скоро 2 метра у дужину, а њене су отровне жлијезде дуге као трећина њеног тијела, што их чини највећима на свијету.

Краси је врло специфичан, чак атрактиван изглед у којем одскаче жарко црвена глава и црвени реп и тамноплаво тијело преко којег пролазе једна или двије бијеле црте. Управо њена жарка глава асоцира на опасност која се крије у врло потентном отрову чија је главна одлика да брзо убија.

Али, за разлику од других отровница из породица гуја, њен отров не садржи неуротоксине, већ цитотоксине који узрокују пропадање мишићних станица.

- Већина змија има отров који дјелује као моћни седатив након којег се успавате, успорите и, у случају угриза код врло опасних змија, умрете. Али, отров ове змије дјелује готово моментално зато јер обично лови врло опасне животиње које мора брзо убити како не би имале времена одупријети се. Ова је змија "убица других убица" - каже др Брyан Фрy са Универзитета Квинсленд, што поткрепљује информацијом да плава кораљна змија напада и мање примјерке краљевске кобре, највеће отровнице на свијету (може нарасти до 5,7 метара!) Иначе, име краљевске кобре на латинском (Ophiophagus hannah) значи "ждерач змија" и очито открива прехрамбене преференције те величанствене змије, а посредно објашњава и зашто се плава кораљна змија зове "убица других убица".

Досад су научници истраживали потенцијалну медицинску употребу отрова неких пужева и шкорпиона, али будући да су гмазови еволуцијски ближи човјеку, лијек развијен из отрова плаве кораљне змије могао би бити успјешнији, каже др Фрy.

- Отров ове змије напада наше натријеве канале, који су кључни у преношењу боли. Ово бисмо потенцијално могли окренути у нешто што ће олакшати бол и што ће боље дјеловати на људе - рекао је др. Фрy који није пропустио исказати и своје дивљење овом змијом.

- Има најдуже отровне жлијезде на свијету, али тако је лијепа. Врло је ријетка и видио сам само двије у дивљини, али је без премца моја најомиљенија врста змије - казао је Фрy који је потенцијалну примјену отрова плаве кораљне змије у лијечењу људи описао у магазину Toxic.

Извор: Аваз