latinica  ћирилица
02/11/2016 |  16:17 | Аутор: РТРС

Симптоми који упозоравају на слаб рад бубрега

Један од најчешћих симптома болести бубрега јесте бол у доњем дијелу леђа.
Бубрези (Фото: Thinkstock) -
Бубрези (Фото: Thinkstock)

Бол се може појавити у јутарњим сатима, на једној или обје стране доњег дијела леђа. Такође, можете осјетити потешкоће приликом мокрења. Ово је најстарији знак оштећења бубрега и ако се дијагонстикује на вријеме, може се успејшно лијечити.

Осип, сувоћа, сврб

Ово је стандардан симптом да нешто није у реду са бубрезима. Ако вас кожа често сврби без неког очигледног разлога, онда је веома могуће да су ваши бубрези оштећени.

Промјене у мокраћној функцији

Бубрези су одговорни за излучивање мокраће, па због поремећаја функције долази до промјене у излучивању. Ова промјена може да укључује сљедеће:

Мокраћа може бити пјенаста, чешће уринирање током ноћи, урин може да садржи крв, осјећај притиска или потешкоћа са мокрењем, чешће мокрење, или у већим количинама него иначе, блиједа мокраћа и ређе мокрење или у мањим количинама него иначе.

Будите свјесни да су почетне промјене мокраћне функције само благи знакови проблема са бубрезима, а промјена боје урина је знак тежег стања.

Отоци у разним дијеловима тјела

Бубрежна оштећења резултују додатним накупљањем течности, која се огледа у отицању лица, руку, ногу, зглобова, стопала. То показује да је оштећење бубрега много теже и да треба реаговати одмах.

Умор и слабост

Хормон еритропоетин, који производе бубрези, помаже у стварању црвених крвних зрнаца, која имају улогу у преношењу кисеоника у ћелије.

Оштећење бубрега смањује излучивање овог хормона, што доводи до смањивања броја црвених крвних зрнаца, а тиме и до анемије.

Како побољшати функцију бубрега?

Функција бубрега дјелотворно може бити побољшана кроз дијету и бољи начин живота.

Прва ствар коју можете да урадите јесте да не пушите и избјегавате околину и производе са високим садржајем кадмијума.

Редовно вјежбање, хидратација, употреба незаслађеног сока од брусница на дневној бази, може знатно побољшати здравље бубрега.

Извор: Агенције