latinica  ћирилица
03/11/2016 |  15:45 ⇒ 20:29 | Аутор: РТРС

Иницијатива о спајању локалних и општих избора

Лидери странака које чине власт на нивоу БиХ договорили су иницијативу о спајању локалних и општих избора, рекао је данас у Сарајеву предсједник Партије демократског прогреса Бранислав Бореновић.
Предсједништво БиХ - Фото: РТРС
Предсједништво БиХФото: РТРС

"То ће помоћи да имамо изборе сваке четири године, а не сваке двије, што је с аспекта трошкова веома корисно. Очекујем да на томе истрајемо до краја", објаснио је Бореновић.

Он је навео да је током веома контруктивног и искреног састанка разговарано о животним питањима, те да је договорена иницијатива о смањењу трошкова лијекова за 11 до 12 одсто.

"Мислим да је добро смањити цијене лијекова, пролонгирати плаћање ПДВ-а, спојити изборе и увести плави дизел. Све је то у корист грађана који живе у Бањалуци, Сарајеву, Мостару, свим дијеловима БиХ", оцијенио је Бореновић.

Он је додао да су лидери парламентарне већине на нивоу БиХ разговарали о политичкој иницијативи да се покаже политичка снага и храброст, а учесници обавежу да ће потписати документ којим би се у наредих шест година увела нека врста мораторијума на апелације и тужбе према Уставном суду БиХ које се тичу прошлости.

Бореновић је навео да ће они, као лидери странака, настојати створити предуслове институције баве прошлошћу, а политичари будућношћу.

Предсједници СДА Бакир Изетбеговић и Савеза за бољу будућност Фахрудин Радончић оцијенили су да је коалиција на нивоу БиХ и Федерације БиХ стабилна и да неће бити промјена, а да је данашњи састанак био продуктиван.

"Прије свега, коалиције су стабилне. Неће доћи ни до каквих разлаза и разбијања коалиције ни на државном нити на федералном нивоу. Разговарали смо о акцизама на гориво и аклохолна пића, плавом дизелу. Вријеме је да се кадровска питања рјешавају, то је одавно у застоју. Вријеме је да појефтине лијекови", рекао је Изетбеговић.

Према његовим ријечима, договорено је да се наплата ПДВ-а помјери на крај мјесеца да би се олакшало привредницима. "Савјет министара усвојиће буџет и послати га Предсједништву БиХ, тако да ћемо га вјероватно усвојити до средине мјесеца и пружити шансу Парламентарној скупштини БиХ да га усвоји до краја мјесеца", рекао је Изетбеговић.

Говорећи о коалцији на нивоу Федерације БиХ, Изетбеговић је рекао да СДА и СББ нису заједно због власти већ зато што нема алтернативе, те да неће бити стабилности ако било која од те двије странке буде искључена.

Радончић је рекао да се није причало о кадровским рјешењима, те да је СББ задовољан радом својих министара у Влади ФБиХ и Савјету министара БиХ.

"Нећемо покретати тај домино ефекат. Ако неко из ХДЗ-а и СДА није задовољан својим министрима – видјећемо шта ћемо радити", рекао је Радончић.

Он је навео да је СДА дуго инстистирала да СББ уђе у коалицију и стабилизује политичке прилике у ФБиХ, те да је Изетбеговић у праву кад каже да та коалиција нема алтернативу, те да ове двије странке морају и треба да раде заједно.

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић изразио је забринутост због чињенице да се трећи или четврти пут разговара о стварима о којима је већ постигнут политички договор.

Човић је навео да не види разлога зашто би предсједници странака поново причали о неким стварима јер је данас поновљено да сви чврсто стоје иза договореног у вези са акцизама, што је било прије 15 дана.

Он је напоменуо да су локални избори прошли, те да преостаје да се покрене парламентарна процедура на нивоима гдје утичу на извршну власт да се спроведе оно што је договорено.

Он је рекао да су челни људи Савјета министара БиХ Денис Звиздић, Мирко Шаровић и Вјекослав Беванда били на састанку и да је договорено да они преузму свој дио обавеза.

"Немамо друге могућности него да ова коалиција, односно партнерство одради некакав посао, јер сви други нису заинтересовани за њега. Када смо недавно разговарли са /предсједником СНСД-а Милорадом/ Додиком веома је јасно рекао да нема никаквог интереса да због амбијента у овом тренутку улази у власт на нивоу БиХ, те да тај посао одраде они који су то преузели и направили агенде", рекао је Човић.

Човић је навео да ће упитник за чланство БиХ у ЕУ донијети комесар за политику проширења Јоханес Хан 9. децембра те да од тог тренутка БиХ добија нову фазу.

"Увјерен сам да ћемо тим путем доћи и до кандидатског статуса на крају идуће године. Али, искључиво је до нас и због тога сам забринут због онога шта међусобно радимо у посљедњих мјесец дана", рекао је Човић.

Он је додао и да је закључено да ће сходно мастер плану 31. јануара бити завршена прича о провођењу одлуке "Сејдић-Финци".

"То је један од предуслова, јер наш упитник није довољно попунити. Морамо рећи да смо `Сејдић-Финци` и ИЗборни закон завршили до краја јануара", рекао је Човић, који је најавио и разговоре са америчким и британским амбасадорима о Партнерству за мир и Акционом плану за чланство у НАТО-у.

Предсједник СДС-а Вукота Говедарица рекао је да нема ниједног разлога за нестабилну парламентарну већину, те да је фокус данашњег састанка била будућност, а не шрошлост.

"СДС у овом моменту даје подршку пријевременим изборима. Договорили смо да дефинишемо одређене радне групе које ће сасгледати како ћемо те измјене дефинисати, а потом да приступимо начелном договору о спајању парламентарних и локалних избора", рекао је Говодарица.

Он је додао да је данас разговарао о плавом дизелу, питању које је веома значајно за пољопривреднике и грађане који живе од те дјелатности. "То је био један од услова СДС-а и свакако ћу искористити прилику да разговарам како унаприједити закон о акцизама. Заиста нас радује што смо се усагласили да постоји потреба за плавим дизелом", рекао је Говедарица.

У Сарајеву је данас одржан састанак чланова Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића, Младена Иванића и Драгана Човића са лидерима водећих политичких странака у БиХ.

Састанку су присуствовали предсједник СДС-а Вукота Говедарица, ПДП-а Бранислав Бореновић, НДП-а Драган Човић и СББ-а БиХ Фахрудин Радончић, те предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић и његови замјеници Вјекослав Беванда и Мирко Шаровић.

Извор: Срна