latinica  ћирилица
03/11/2016 |  17:06 ⇒ 17:07 | Аутор: РТРС

Парадајз као намирница против појаве бора

Студија њемачких научника показала је да хранљиве материје које садржи парадајз помажу у заштити коже, побољшавају њен изглед, успоравају појаву бора, што су негативни ефекти УВ зрачења.
Парадајз - Фото: Screenshot
ПарадајзФото: Screenshot

Парадајз је богат антиоксидантом ликопеном, који помаже у тијелу да се штити од УВ зрачења. Студија наводи да, иако није дјелотоворно као права заштита од сунца, има одређену улогу у заштити, пише Даилy Маил.

Њемачки истражитељи истичу да би људи могли да корсите ове суплементе за здравље, или у козметичке сврхе. Они су пронашли још један пигмент лутеин, који се налази у спанаћу и кељу, а који постиже исте резултате.

Они су упоредили кожу 65 људи који су били подијељени у двије групе. Једној је дат додатак ТНЦ (комплекс хранљивих материја парадајза) или плацебо, а другој лутеин и плацебо.

На почетку и на крају 12-недељног третмана, њихова је кожа је била експонирана УВА1 и УВА/Б свјетлима у процесу који се зове ирадијација, а биопсије су урађене 24 сата након процеса.

Резултати биопсије показали су да су они који су узимали плацебо додатке били изложенији зрацима и склонији појави наборане коже и запаљењима, које углавном изазива изложеност јаком сунцу.

Они који су заиста добијали лутеин и ТНЦ показали су да им је експресија гена који изазивају ове симптоме, много мања.

Иако није довољна заштита од УВ зрачења, парадајз је добар за бољи изглед коже.

“Наша студија пружа даљу подршку концептима да стратегије у исхрани могу да побољшају кожу, а хранљиве материје из одређених намирница, које су коришћене у овој студији су веома ефикасне и заштити коже“, рекла је докторка Џин Крутман, из Лајбниц истраживачког института за медицину у Диселдорфу.

Извор: Б92