latinica  ћирилица
03/11/2016 |  20:40 | Аутор: РТРС

Бијела кућа поручила Лондону и Бриселу - Брегзит да протекне без проблема

Бијела кућа позвала је данас Велику Британију и Европску унију да осигурају да процес "Брегзита" протекне флексибилно и глатко, након што је британски суд пресудио да је влади у Лондону потребна дозвола парламента за започињање процеса британског напуштања ЕУ.
Енглеска (Фото: Flickr/Tyler Merbler) -
Енглеска (Фото: Flickr/Tyler Merbler)

"Ми смо свјесни одлуке коју је донио Високи суд Уједињеног краљевства. Ми радимо и наставићемо да радимо блиско са званичницима у Лондону, Бриселу и нашим међународним пратнерима широм свијета како би се осигурао наставак економске стабилности, безбједности и просперитета у Европи и ван ње", рекао је новинарима у предсједничком авиону портпарол Бијеле куће Ерик Шулц, а пренио Ројтерс.

Он је упутио "позив и Уједињеном краљевству и Европској унији да у преговорима наставе да буду флексибилни и ријеше то у процесу који је гладак, прагматичан, транспарентан и продуктиван".

Предсједница владе Шкотске Никола Стерџон изјавила је данас да одлука Вишег суда Велике Британије да британски парламент треба да одлучи о почетку изласка те земље из Европске уније наглашава "хаос који влада у британској влади".

"Одлука је веома значајна и наглашава хаос и конфузију која влада у срцу британске владе", рекла је предсједница владе Шкотске, а преноси Ројтерс.

Европска комисија неће коментарисати одлуку Вишег суда Велике Британије да британски парламент, а не влада треба да одобри почетак формалног процеса изласка те земље из ЕУ.

"Није на ЕК да спекулише о томе, јер постоје одређене ствари које још могу да се догоде у Великој Британији, да ли ће се влада жалити или не. Није на нама да то коментаришемо", рекао је портпарол ЕК Маргаритис Схинас, а пренио АП.

Извор: Танјуг