X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Твоје лице звучи познато
04/11/2016 |  15:42 ⇒ 15:44 | Извор: РТРС

Шведска- Бол престаје без коришћења лијекова

Шведски научници су пронашли начин за брзо елиминисање хроничног бола без коришћења медикамената.
Лабораторија (Фото: Fotolia/Alexander Raths) -
Лабораторија (Фото: Fotolia/Alexander Raths)

Према подацима Универзитета у Линчепингу, истраживачи су дошли до интересантног открића које би требало да омогући тренутни престанак свих, па чак и хроничних болова.

Истраживачи из Лабораторије за органску електронику су предложили да се контролише пренос сигнала из нервних ћелија ка мишићима, што би тијелу могло да омогући да се избори са болом, али и да заустави епилептичне нападе. У ту сврху је потребно пронаћи начин да се ћелијама пренесу жељени сигнали који су аналогни природним сигналима организма.

Такође је неопходно да се производња жељених ензима, потребних за пренос сигнала, изврши у право вријеме и на правом мјесту. 

 Током 2014. године у лабораторији је направљен уређај, који је омогућио да се у кичмену мождину експерименталних мишева убризгају ензими потребни за ублажавање бола. Најновије достигнуће шведских научника се огледа у томе што је пронађен начин да се бол ублажи моментално. Такозвана јонска пумпа представља, у ствари, мали аналогни електронски нерв, који даје потребни сигнал у року од неколико секунди баш у жељеној ћелији. Иновативна метода не само што ће омогућити елиминисање бола, већ ће моћи и да заустави епилептичне нападе и да ублажи симптоме Паркинсонове болести.

Извор: Спутњик