latinica  ћирилица
04/11/2016 |  17:48 ⇒ 21:30 | Аутор: РТРС

Зашто је новембар мјесец бркова и брада? (ВИДЕО)

Пуштање браде и бркова у новембру има много дубље значење од украшавања лица.
Мовембер - бркови - Фото: РТРС
Мовембер - брковиФото: РТРС

Оно што је октобар за жене, то је новембар за мушкарце и за борбу против рака простате. Универзитетски клинички центар Републике Српске заједно са неформалним удружењем "Супербрке", проговорили су још једном о овој болести.

С брковима или без њих. Мушкарци и жене широм свијета у новембру скрећу пажњу на рак простате и тестиса. Најновији подаци показују да се број обољелих од рака тестиса, посљедњих двадесет година удвостручио.

"Као што је дојка симбол материнства и симбол карцинома код жена и перјаница водиља свих битки карцинома, тако су простата и тестиси код мушкараца", рекао је Саша Јунгић, специјалиста онколог из клинике за онкологију УКЦ РС.

Мирко Станетић, генерални директор УКЦ РС напомиње: "Ако се ова болест открије на вријеме највећи број болесника буде успјешно излијечен. Због тога требамо да подржимо у потпуности ову акцију".

Неформално удружење "Супербрке" и овог новембра проналази начин да кроз пројекат "Мовембер" пробуди свијест о овим болестима, али и да направи хуманитарну акцију, прикупљајући новац за помоћ обољелима.

"Ми смо направили низ активности. 1. новембра смо обријали своје браде које ћемо пуштати током цијелог мјесеца. Направили смо мајице карактеристичне за овај "Мовембер", такође ту је и Бркин фонд гдје сви који желе да учествују могу помоћи Вјекославу и Мирославу", каже Зоран Шишић из неформалног удружења грађана "Супербрке".

Мовембер је настао 2003. године у Аустралији међу неколицином пријатеља који су на шаљив начин покушали да пренесу веома озбиљну поруку - о превентиви рака простате.

Циљ пуштања браде је прихваћање длакавости као симбола здравља, јер обољели од рака, усљед јаких терапија, остају без длака.