latinica  ћирилица
04/11/2016 |  19:38 ⇒ 05/11/2016 | 09:08 | Аутор: РТРС

Влада Српске: Високи представник директно крши начела међународног права (ВИДЕО)

Влада Републике Српске у писмима високом представнику Валентину Инцку, Савјету за спровођење мира и Савјету безбједности УН-а изразила је снажно противљење због Инцкове изјаве Волстрит журналу, у којој је подстицао западну заједницу да смијени легално изабраног предсједника РС.
Изјава Инцка - Фото: РТРС
Изјава ИнцкаФото: РТРС

Влада је позвала Савјет безбједности УН-а да наложи високом представнику да престане са оваквим противправним и провокативним понашањем.

Писма, поткријепљена одлуком Међународног суда правде, који је у предмету Никарагва против САД-а констатовао начело неуплитања, али и Бечком конвенцијом о дипломатским односима, објављена су на сајту Владе РС. 

Изјава Валентина Инцка представља директну повреду начела међународног права према којем страним владама и међународној заједници није дозвољено уплитање у унутрашње послове суверених држава, него имају обавезу да поштују њихову политичку независност, истиче се у писмима Владе Српске.

„Валантин Инцко дао је изјаву 'Вол стрит журналу', која је објављена 1. новембра 2016. године, у којој се заложио да 'Западна заједница' смијени легално изабраног предсједника Републике Српске. Конкретно, г. Инцко је рекао: "Додик гради сопствену империју. 'Западна заједница' треба да размотри могућност да га смијени"

У писму Савјету безбједности УН-а, ПИК-у и самом Инцку, Влада изјављује снажан приговор на овакве ријечи. Истичу да такво понашање подрива мир и безбједност у БиХ и супротно је анексу 10 Дејтонског мировног споразуме. Истичу да се тиме нарушава обавеза коју дипломате имају по основу Бечке конвенције о дипломатским односима да се не мијешају у унутрашње послове државе.

"Тражити, како сте Ви то учинили, да стране силе смијене легално изабраног функционера у сувереној држави, представља очигледно кршење основног начела међународног права...
Такво понашање подрива мир и безбједност у Босни и Херцеговини и невјероватно је с обзиром на то да је Ваш мандат да пружате подршку у спровођењу цивилних аспеката Дејтонском мировног споразума".

У писму Инцку Влада подсјећа да су му ограничена овлашћења дале потписнице Анекса 10, и да његова изјава представља грубу повреду обавеза.

И у писму ПИК-у, Влада истиче да је Инцко озбиљно прекршио међународно право, због чега је позвала чланице Савјета за провођење мира да осуде такво понашање, а Савјет безбједности УН-а да наложи високом представнику да престане са оваквим противправним и провокативним понашањем.