latinica  ћирилица
06/11/2016 |  19:34 ⇒ 07/11/2016 | 07:54 | Аутор: РТРС

Додик у Кини- Донација медицинске опреме за Српску (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик наставио је у Пекингу разговоре са Чајна вотер електрик корпорацијом о почетку реализације пројекта изградње ХЕ Горњи хоризонти.
Додик с представницима "Чајна Пауер-Синохидро корпорације" - Фото: РТРС
Додик с представницима "Чајна Пауер-Синохидро корпорације"Фото: РТРС

Предсједник Српске рекао је да су га данас у Пекингу представници кинеске корпорације Чајна вотер електрик информисали да ће за два до четири мјесеца доставити Српској техничку и финансијску понуду у вези са изградњом ХЕ Дабар.

- Можемо очекивати у наредна два до четири мјесеца да ће техничка и финансијска понуда доћи у Републику Српску и да ћемо, након што прегледамо понуду, моћи да потпишемо уговор о извођењу - рекао је Додик.

Оцијено је да то говори о томе да се улази у наредну фазу изградње система ХЕ Горњи хоризонти, која, као идеја, чека више од 40 година, а посљедњих пет година је била предмет судске расправе између Републике Српске и ФБиХ у вези са такозваним превођењем вода, које је оспоравала федерална страна.

- Они су се меморандумом обавезали да сачине понуду за коначно извођење радова. Разговарао сам данас са њима докле се са тим стигло и информисан сам да су послови у вези са тим у току и да бити готови у року од два до четири мјесеца - рекао је Додик.

Министар здравља и социјалне заштите Српске Драган Богданић изјавио је након вечерашњег састанка са Сибиом медикал групацијом, у Шангају, да ће ова компанија донирати Српској вриједну лабораторијску опрему. Изразио је наду да ће у будућности бити реализована сарадња с овом групацијом, те да ће се у Српској производити лабораторијска опрема и реагенси.

Према његовим ријечима, са овом групацијом преко Републике Српске била би проширена производња на земље региона, али и Европе, те додао да је потребно регистровати сву опрему која буде донирана.

- Договорили смо да видимо у наредном периоду који је то број опреме која нам је потребна, уз услов да буду обезбијеђени и адекватни реагенси и сервис. Веома је битно да добијемо квалитетну опрему са повољним цијенама реагенаса и зато ћемо све реализовати у што краћем року - истакао је министар Богданић.

Предсједник Српске је нагласио да су овакве компаније, као што је Сибиом Медикал, добродошле у Српску и да ће учинити све, заједно са сарадницима, да њихов долазак прође на најбољи могући начин.