latinica  ћирилица
07/11/2016 |  18:48 ⇒ 18:59 | Аутор: РТРС

Никола Пилић за РТРС: Ђоковић олако препустио прво мјесто

Енди Мареј, од данас је водећи тенисер на Свјетској ранг листи. Британац има 405 бодова више од Новака Ђоковића. Пред српским тенисером је тежак задатак да се врати на врх АТП листе.
Никола Пилић и Новак Ђоковић - Фото: РТС
Никола Пилић и Новак ЂоковићФото: РТС

Може ли Новак поново да буде најбољи тенисер данашњице? О његовим приватним проблемима, новим приоритетима у животу, чудним изјавама, разговарали смо са легендарним тениским стручњаком Николом Пилићем који је тренирао Новака од 2000. до 2004. године, и један је од најзалусжнијих за његов тениски развој.

Послије скоро двије и по године, Новак Ђоковић није најбоље рангирани тенисер свјета. Енди Мареј је први британски тенисер на челу АТП листе.

Шкот је до трона стигао захваљујући невјероватној преданости и упорности, али и уз много среће, јер посљедња три турнира никога није побиједио из Топ 10. Уз то Ђоковић одавно није на висини задатка, јер од јула није освојио титулу.

Никола Пилић, искусни стручњак, један од Новакових тениских учитеља, сматра да је Ђоковић превише лако предао прво мјесто

"Новак је направио велику паузу, због тога што је био засићен. Послије дуже паузе, ви не можете поново доћи на највиши ниво, није лако убацити у шесту брзину. Играо је релативно лоше у Шангају, а читав турнир у Паризу играо је лоше. Гледао сам меч против Чилића, Новак је био непрепознатиљив. Он је препустио број један, лакше него што сам ја очекивао", сматра искусни тениски стручњак, Никола Пилић.

Бодовна разлика Мареја и Ђоковића је минимална, само 405 бодова, али Пилић сматра да је пред Новаком тежак задатак да се врати на чело Свјетске ранг листе.

"То ће бити јако, јако тешко. Поготово у првих шест мјесеци сљедеће године, јер у том периоду Новак брани велики број бодова. Новак је тада играо сјајно, тријумфи на Аустралијан опену, Индијан Велсу, Ки Бискејну, Мадриду, Ролан Гаросу. То је огроман број поена који брани, и биће тешко поновити те резултате, иако кад је Новак у питању, ништа није немогуће", појашњава Пилић.

Проблеми са повредом, приватни проблеми, чудне изјаве да му тенис више није приоритет и презасићеност. Новак није машина, некад мора и да изгуби, али послије осјавајања Ролан Гароса, он није исти тенисер.

"Новаку тенис поново мора да буде на првом мјесту. Мора поново да тренира на начин, како је некада тренирао, да пуне 100 одсто посвећен. Он је један од најбољих тенисера данашњице, управо је био најјачи у психлошком смислу, увијек мотивисан. Очигледно да пролази кроз тежак период, можда се мало и заситио. Знате како, човијек није машина, у животу постоје успони и падови. Он је дуго времена био број један, сада је на другом мјесту, и биће занимљиво видјети, како ће се носити с тим", рекао је Пилић.

По завршетку сезоне, српски тенисер ће објавити, хоће ли продужити сарадњу са Бекером.

Јавност занима какав је статус Маријана Вајде, али и Пепеа Имаза, духовног вође, или тренера који је био са Новаком у Паризу.

"Какав Пепе, какве духовне везе. Он је ставио у ложу брата и човјека који никада није био на турнирима, и то је сигнал да нешто није у реду. Има она пословица "Никада не мјењај тим који побјеђује", и то и они мало простији људи од Новака знају. Ја сам се изненадио кад сам видио ко је у ложи, али он може у ложи ставити кога хоће. Ја као тениски стручњак сматрам да је то апсолутно грешка, категоричан је Пилић.

Завршни Мастерс турнир у Лондону почиње већ за шест дана. Новак је у групи са Монфисом, Раонићем и Тимом.

Медији пишу да Ђоковић још увијек није преломио да ли ће отпутовати у Лондон. Ту Пилић нема дилему.

"Мислим да нема разлога да Новак не наступи, зашто не би играо. Он брани титулу, и заиста би чудно било да не наступи", закључио је један је од најзалусжнијих за тениски развој Ђоковића, Никола Пилић.
 
Ако Новак одбрани трофеј у Лондону, поново ће бити први играч свијета.