latinica  ћирилица
09/11/2016 |  14:39 | Аутор: РТРС

Научници: Нови уређај ће откривати рак дојке помоћу суза

Жене на Новом Зеланду, донирале су своје сузе истраживачима који раде на развијању новог уређаја за откривање рака дојке.
Самопреглед дојке - Фото: илустрација
Самопреглед дојкеФото: илустрација

Амерички истраживачи из компаније "Ascendant dijagnostika" вјерују да сузе могу да помогну обољелим од рака дојке, са 90 одсто тачности, пише Даилy Маил.

“Покушај тестирања за рак дојке је заснован на скупу протеина који се налазе у сузама, који се назива Мелоди“, објашњавају из компаније.

“Овај скуп протеина је оно што разликује жене које болују од рака дојке од оних које не болују, са осјетљивошћу од 88 одсто, и специфичношћу од 86 одсто.“

Како би побољшали уређај за тестирање, истраживачима је требала велика количина суза. Четристо жена је одлучило да донира своје сузе, а сакупили су их тако што су им у биоскопу путсили драму “Бруклин“, филм уз који су се све расплакале.

Ова компанија се нада да ће успјети да направи уређај који ће брзо и лако открити рак, у раним фазама.

Најчешћи начин откривања рака данас је мамограф, али из компаније наводе да је он ефикасан само 13 одсто за оне жене које имају густо ткиво дојке.

Нова технологија неће имати тај проблем, а планирају да уређај буде коришћен у спрези са осталим техникама испитивања.

Уређај ће бити заиста велики напредак у овом пољу, али ће научницима бити потребно неколико година да га потпуно развију.

Извор: Daily Mail