latinica  ћирилица
09/11/2016 |  16:57 | Аутор: РТРС

Зашто не би требало да гледате ТВ док једете

Студија Универзитета у Минесоти наглаша штетност обједовања уз гледање телевизије, истичући да се у таквом окружењу углавном храни нездраво, мање се ужива у оброку, као и да све то може да води преједању код дјеце.
Дјеца - Фото: илустрација
ДјецаФото: илустрација

- Породично обједовање је здравије за дјецу из неколико аспеката - рекла је главна ауторка Аманда Трофхолз, са Универзитета у Минесоти.

Родитељи за вријеме заједничког ручка могу да провјере како једу њихова дјеца, да ли једу довољно и да их подуче многим стварима о гојазности или добијању на тежини усљед неухрањености.

- Ручак или вечера уз гледање телевизије смањује повезаност између чланове породице и отупљује све оно што би здрав оброк требало да буде - наводи Трофхолзова.

Како би истражили повезаност између гледања телевизије током обједовања и ризичних фактора дјечије гојазност, Амандин тим је анализирао видео-снимке 120 породица, са дјецом између 6 и 12 година.

Породице су регрутоване из клинике примарне здравствене заштите у Минеаполису између 2012. и 2013. године, а већина је била са ниским примањима и из мањинских група.

Породице су снимале своја два оброка дневно, извјештавајући шта су углавном јели и колико су уживали у томе. Истраживачи су тако процијенили колико су оброци били здрави, да ли је коришћен ТВ, као и емоционлану атмосферу током оброка.

Само је једна трећина породица обједовала уз угашен ТВ, једна четвртина је имала упаљен ТВ током једног оброка, а 43 одсто је остављало упаљен ТВ током оба оброка, од којих су у мањини оне које нису обраћале пажњу на њега.

Резултати су показали да су породице, које нису гледале ТВ и оне којима је био упаљен током једног оброка, више уживале у оброцима и јели здравију храну. Породице које углавном имају упаљен ТВ током оброка, чешће једу брзу и нездраву храну, поготово у вријеме вечере.

Ипак, дјеца из породица које током оброка уживају уз телевизијски програм нису била гојазнија од других.

- Окружење породичног ручка, гдје није сва пажња усмјерена на ТВ, је прилика за дјецу да уживају у оброку са својом породицом, да се хране здраво - рекла је професорка Ејлен Фицпатрик, са Сејџ колеџа у Њујорку, која је била укључена у студију.

- Упаљен ТВ током обједовања је одвлачење пажње, које може да доведе до "несвјесног једења" укључујучи несвјесно преједање - додаје она.

Она је нагласила да рекламе брзе хране на телевизији могу да утичу на то да ће дјеца прије одабрати да једу брзу умјесто здраве, куване хране.

Извор: Б92