latinica  ћирилица
09/11/2016 |  19:53 ⇒ 23:03 | Аутор: РТРС

"Први кадар": РТРС се представио квалитетним и успјешним остварењима (ВИДЕО)

У оквиру такмичарског програма Међународног филмског фестивала "Први кадар" у Источном Сарајеву, мјесто у селекцији документарних филмова припало је филмовима наше медијске куће.
Филмови РТРС-а на фестивалу "Први кадар" - Фото: РТРС
Филмови РТРС-а на фестивалу "Први кадар"Фото: РТРС

Ријеч је о филму "Дјеца" аутора Дениса Бојића и филму "Јадранка" Бранка Лазића.

Два филма, двије различите приче - документарно-биографски филм "Јадранка" посвећен музичкој диви Јадранки Стојаковић, и филм "Дјеца" који говори о субини четири родитеља који су у протеклом рату у БиХ изгубили троје дјеце – публику у Источном Сарајеву оставиле су без ријечи. Ријетки су могли говорити о утисцима.

- Никада нисам имала контакт са људима који су преживјели такву бол. Филм ме је дирнуо тако да размишљам о постојању, животу и вриједностима живота, уопште, истакла је Даринка Кењић.

Представљање вишеструко награђиваних филмова продукције Радио-телевизије Републике Српске на фестивалу "Први кадар" има посебан значај. Сарадња ће се наставити и даље у функцији промоције и унапређења домаћих филмских остварења.

- Након бројних међународних и регионалним фестивала и признања које је филм "Дјеца" добио, овдје смо у Источном Сарајеву на фестивалу и изузетно смо поносни што имамо прилику и да поново представимо филм и будемо дио једног великог и значајног фестивала, фестивала који представља и темељ документаризма у Републици Српској, али и фестивала који ће, надам се, дуго трајати и бити окосница будућности филма Републике Српске, рекао је Денис Бојић, редитељ филма "Дјеца".

Истакао је да су реакције на филм очекивано емотивне и да ту није било неких изненађења.

Денис Бојић

- Налазимо се у EX YU селекцији са другим, квалитетним филмовима и жири ће имати тежак посао да оцијени који је филм најбољи, нагласио је Бојић.

Редитељ је истакао да је самим учешћем на фестивалу са два филма "Дјеца" и "Јадранка" РТРС представио са квалитетним и успјешним радом и да РТРС у сваком тренутку има филмске производе које може да понуди не само региону, већ и свјетском тржишту.

- Имали смо двије врло значајне теме, двије врло јаке теме. Брако Лазић, наш познати документариста је радио тему једног великог музичара Јадранке Стојаковић и чак послије њене смрти можемо да кажемо да тај филм има још већу вриједност, истакла је Александра Митрић Штифанић, умјетничка директорка и селекторка фестивала "Први кадар".

Додала је да филм свједочи о једном времену, али и једној врло значајној личности из наше културе и умјетности.

- Филм "Дјеца" је био препознатљив још кад се причало о продукцији тог филма, као једне врло значајне теме, која мора да се прикаже и публици у Источном Сарајеву, нарочито младима и средњошколцима, управо са идејом да они виде неку причу која је данас готово заборављена, нагласила је Митрић Штифанић,

Она сматра да се поново покренула прича о томе на једна други начин.

- Не са говором мржње о рату, или нешто што нам се десило ружно у историји, него управо, кроз судбину човјека и то је оно што треба да подстакне гледаоца на размишљање о томе шта је уствари оно што је судбина, шта је оно што може да нас очекује и шта је оно шта ружно може да нам се деси, и колико морамо да вреднујемо сам живот, нагласила је умјетничка директорка и селекторка фестивала.

Митрић Штифанић рекла је да квалитет филмова који долазе из продукције РТРС-а сваке године, са све већим ентузијазмом и са много више залагања и рада на филму, и то су одлични резултати и наравно добродошли на фестивалу,

На овогодишњем 10 јубиларном филмском фестивалу Први кадар филмови РТРС-а такмиче се у категорији за најбољи документарни филм.