latinica  ћирилица
11/11/2016 |  12:48 ⇒ 19/05/2017 | 12:33 | Аутор: РТРС

Први кадар: Награде за филмове "Јадранка" и "Дјеца"

Пројекцијом првог српког научно-фантастичног филма "Процеп", пала је посљедња клапа Десетог међународног филмског фестивала Први кадар у Источном Сарајеву.
Први кадар - Награде за РТРС - Фото: РТРС
Први кадар - Награде за РТРСФото: РТРС

Током шест фестивалских дана, приказан је 51 филм из 30 земаља свијета, а публика је у оквиру пратећег програма, могла да погледа и 20 играних филмова. Проглашени су и најбољи.

Гран при Фестивала "Стећак кнеза Павла" према мишљењу трочланог међународног жирија, освојио је Документарни филм "Човјек из соли", аутора Сеједа Сајада Моосавија из Ирана.

Остварења РТРС-а Филмови "Дјеца" аутора Дениса Бојића и филм "Јадранка" аутора Бранка Лазића, освојили су награде за најбољи филм по избору публике фестивала.

- Радио-телевизија Републике Српске је почаствована учешћем и наградама на највећем фестивалу документарног филма у Српској. Освајање награде је част и обавеза за нас и потврђује још једном успјешну производњу и продукцију РТРС-а, те нас обавезује да наставимо са снимањем добрих филмова - рекао је Денис Бојић, аутор филма "Дјеца".

Специјална диплома Савјета фестивала уручена је докуменатарном филму "Споменко на вјечној стражи", аутора Миле Савића из Републике Српске. Савић је истакао да награда представља мотивацију за даљи рад и захвалио организаторима фестивала.

Међу награђенима, нашли су се и документарни и кратки филмови из Словеније, Норвешке, Швајцарске, Хрватске И Србије.

Александра Митрић Штифанић, умјетничка директорка и селекторка Фестивала рекла је да већ од сутра крећу припреме за 11. Први кадар.

- Трудићемо се да публика у Источном Сарајеву и даље има прилику да види наш избор онога што буде настало у домену документарног и кратког играног филма. Сљедеће године очекује нас богат пратећи и едукативни програм Фестивала - истакла је она.

Деценија филма допринијела је развоју културе и филмског живота у Источном Сарајеву али и цјелокупном развоју филмске умјетности у Републици Српској и БиХ.