latinica  ћирилица
13/11/2016 |  19:50 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

Радови на тунелу ХЕ Дабар, најзначајнијег објекта система Горњи Хоризонти (ВИДЕО)

Ниске температуре и неповољни услови за грађевинце, нису успорили ископ тунела, за потребе хидроелектране "Дабар".
Тунел ХЕ Дабар - Фото: РТРС
Тунел ХЕ ДабарФото: РТРС

Ради се о кључном објекту, у оквиру система "Горњи хоризонти". Изградња је, званично, почела 1. септембра.

Влада Републике Српске донијела је инвестициону одлуку за хидроелектрану "Дабар", укупне вриједности 352 милиона марака. Поред ХЕ Дабар, тунел је услов за изградњу још три електране.

Од око 650 метара већ је прокопано седамдесет метара трасе приступног тунела "Стражевица". Као помоћни објекат, грађевинце ће, до краја фебруара наредне године, довести до трасе главног доводног тунела.

- Идемо на доводни тунел, лијево и десно, по четири километра, из овог нападног мјеста, појашњава Слободан Ратковић, шеф пројекта ХЕ Дабар.

Преосталих четири, од укупно дванаест километара тунела, каже Ратковић, биће копано из правца излаза будућег тунела. На том дијелу, радови су почели крајем октобра.

- Геологија је промјењива, али је у планираном геолошком профилу. Првих осамнаест метара је било лоше, сада смо на 67.метру, ушли смо у каверне, морамо подграђивати, каже шеф градилишта, Едвард Костелиц.

Прије сњегова, грађевинци су поставили све инсталације, да би ископ трајао током зиме. У ранијем периоду, већ је изграђено по тридесет километара путева и електромреже, и петнаестак километара водоводне мреже.

ХЕ Дабар коштаће 352 милиона марака. Једну четвртину обезбјеђују Хидроелектране на Требишњици, а остатак ће бити финансиран кредитом.

Гордан Мишељић, директор ЗП "Хидроелектране на Требишњици" а.д. наводи да тренутно имају приличан број кредитних понуда, а што се тиче тунела, исфинансираће га властитим новцем.

Мишељић је потврдио да преостали неријешени имовинско-правни односи, у експропријационом појасу око будуће акумулације ХЕ Дабар, не утичу на изградњу.

Према инвестиционој одлуци Владе, изградња ХЕ Дабар трајаће педесет четири мјесеца.

Својом производњом и производњом на низводним електранама, у електроенергетски систем РС, требало би да донесе нових више од 510 гигават-часова електричне енергије.