latinica  ћирилица
14/11/2016 |  08:30 ⇒ 08:32 | Аутор: РТРС

Избјегавајте ноћне оброке

Прекомерно, несвјесно "ноћно грицкање" хране може да доведе до гојазности, а о томе би посебно требало да поведу рачуна нервозне и тужне особе, које су, иначе, највише склоне поноћним ужинама. На такво понашање подстиче их њихов ирационални, несвјесни дио личности, упозорава италијански психотерапеут Силвана Далера.
Гојазност (Фото: Thinkstock) -
Гојазност (Фото: Thinkstock)

Са сличним проблемом суочавају су и они који пате од поремећаја у исхрани познатог као "синдром ноћног преједања". За овакве особе је карактеристично да немају апетит прijе подне већ конзумирају веће количине хране у вечерњим сатима, и често се буде током ноћи због снажне потребе да нешто поједу.

Утjеху у фрижидеру траже и они који су под стресом или у депресији. Од синдрома ноћног преједања пати око 1,5 одсто укупне свjетске популације, од чега је 42 процента гојазних и 44 одсто обољелих од депресије.

Овај поремећај се лијечи психотерапијом и лијековима, а процес лијечења даје добре резултате уколико се комбинује са промјеном исхране и начина живота. То значи да оброци морају да буду чешћи и уравнотежени, без прескакања доручка. Увече је врло важно и опуштање уз добар филм или књигу.

Извор: novosti.rs