latinica  ћирилица
14/11/2016 |  09:08 | Аутор: РТРС

Рођени прије 1968. имају мање разлога да брину о птичјем грипу

Најновија студија објављена у Сајенс магазину указује да су рођени преиј 1968. године највјероватније заштићени од негативних посљедица птичијег грипа.
Илустрација (Фото:Fotolia/ Alexander Raths) -
Илустрација (Фото:Fotolia/ Alexander Raths)

Досадашња истраживања су указивала на то да уколико сте предходно били изложени грипу то ипак није било довољно да се створи имунитет против вируса који су успјели да се пренесу са животиње на човјека. Најновији вирус Х5Н1, годинама представља пријетњу а проузрковао је смрт стотина људи на Далеком Истоку.

Али најновија истраживања научника и истраживача са Универзитета Аризона и Универзитета Калифорнија, показују да групе које су биле изложене вирусима Х1 и Х2, као и дјеца, су најчешће заштићена од вируса типа Х5Н1.

Поставља се једноставно питање ЗАШТО и КАКО?

Чињенице нас воде поново у 1968 годину. Вируси типа Х1 и Х2 су доминирали у периоду до 1968. године када се нагло шири вирус типа Х3.

Утврђено је да су људи рођени након тог периода били отпорнији на вирус типа Х7Н9 који је такође харао по Кини.

Истраживачи указују да се управо у таквим подацима налазе и одговори зашто су поједини људи осјетљивији на пандемије.

Доктор Мајкл Воробеј, са Универзитета у Аризони, Одјељење за екологију и еволутивну биологију, истиче да иако никада нисмо били изложени вирусима Х5 или Х7 ми у самом имуном систему имамо заштиту против једног или другог вируса.

Анализирајући историју обољелих утврдили су да прва изложеност птичијем вирусу одређује како ће они постати и имуни на њега. Заштита ради на основу принципа такозваног „имунологичког записа". То значи да када нека особа буде изложена по први пут вирусу птичијег грипа у њеном организму се стварају антитијела која имају изглед малих лоптица. Та антитијела притискају и окружују површину вируса тако да могу да очисте организам и избаце болест из тијела.

Истраживачи су открили да све типове грипа и вируса можемо поделити у двије групе на основу тих антитијела.

Др Ворбеј истиче да уколико сте као дјеца били изложени „наранџастој групи" и уколико се касније разболите од другог вируса али из исте групе , ви сте заштићени и мала је вјероватноћа да дође до компликација које ће изазвати и смрт. Али уколико сте имали вирус из такозване „плаве групе", онда нисте заштићени од нових врста вируса из друге групе.

Оно што сада научници, на основу ових сазнања лакше могу да утврде уколико се покрене вирус, јесте чињеница коју старосну групу може најтеже да погоди и то са великом вјероватноћом.

Извор: РТС