latinica  ћирилица
15/11/2016 |  12:35 | Аутор: РТРС

Русија планира да пошšаље човјека на Мјесец 2031. године

Руска ракетна и космичка корпорација „Енергија“ планира да првог Руса пошаље на Мјесец 2031. године, изјавио је директор те корпорације Владимир Солнцев, јавља „Тас“.
Поглед на Земљу са Мјесеца - Фото: илустрација
Поглед на Земљу са МјесецаФото: илустрација

"Послије 2025. године, планирамо да почнемо са летовима на Мјесец и са привикавањем на вјештачки сателит. У 2026. намјеравамо да на лет око Мјесеца пошаљемо беспилотну летјелицу, а 2027. да лансирамо модул који ће слетјети у Мјесечеву орбиту“, рекао је Солнцев.

Модул ће, према његовим ријечима, слетјети на Мјесец по аутоматском систему.

„Године 2029, у Мјесечевој орбити биће нови космички брод без посаде, а почев од 2030. године радићемо на организовању лета са посадом на Мјесец, док 2031. планирамо слетање човјека на Мјесец“, навео је он.

Русија позива Европу и САД да заједно развијају модул за слетање на Мјесец, истакао је Солнцев.

„Модул за полијетање и слетање (на Мејсец) је нешто сасвим ново што ћемо, вјерујем, развијати заједно са нашим европским и америчким партнерима. Позивамо све земље да учествују у развијању нових примјерака космичке опреме и примјени лунарног програма“, додао је Солнцев.

Русија за летове на Мјесец развија космички брод са посадом под називом „Федерација“ и планира да у 2020. години изведе прототипни лет и да 2021. лансира тај брод без посаде, док је прво лансирање са посадом планирано за крај 2023, а 2025. планира да годишње једном или двапут лансира „Федерацију“ на Мјесец, наводи руска агенција.

Извор: Танјуг