latinica  ћирилица
19/11/2016 |  11:49 ⇒ 13:15 | Аутор: РТРС

Дистрикт Брчко: Превенција трихинеле (ВИДЕО)

На подручју дистритка Брчко, током прошле године од осам хиљада прегледаних узорка на трихинелозу, није забиљежен ни један позитивни узорак.
Трихинела - превентива - Фото: РТРС
Трихинела - превентиваФото: РТРС

Иста је и овогодишња ситуација. За сада нема позитивних случајева, код прегледа узорака свињског меса на трихинелу, која се најбоље искорјењује, истичу ветеринари, обавезном дератизацијом и ветеринарским прегледом меса. 

Здравље нема цијену, устаљен је одоговор, који се може чути код свих у Брчком у било које доба године, када приремају прасетину за трпезу, јер је трихиноскопија обавезна, прије конзумирања свињског меса. Тако је и код Борша Шмитлоша из Станова kод Брчког.

- То је добро за нас све, ради здравља да знамо шта једемо и шта користимо. То је неизоставно, без прегледа нема ништа. Нема кориштења меса, све док се не прегледа- наводи Шмитлош.

На подручју дистиркта Брчко, преглед меса на трихинелу, постао је устаљена пракса, код свих.

- Редовно прегледам месо, било које прасе и велико и мало. Не једе се месо, док се не прегледа, ради самог здравља и мог и дјеце и свега - наводи Ђорђе Марковић из Горњег Брезика, Брчко.

- То смо ми сретни да тако нешто имамо, да ми то управо можемо знати, да ми стварно једемо здраво месо и да оно никакав проблем не представља - рекао је Анто Лукић, Боће, Брчко.

Највише прегледа на трихинелозу обави се у вријеме традиционалног зимског свињокоља и божићних празника. Број свиња позитивних на трихинелозу у Дистрикту, скоро да је искоријењен.

- Аплеујемо да врше прглед меса, поготово код таквога меса, немате право на грешку. Тако се и каже, зато што месо традиционално се свињокоља заврши у пушницама, гдје се дими, значи и термички се не обрађује - наводи Марија Јанковић, доктор ветеринарске медицине, Јавна ветеринарска станица Брчко.

Трихнелоза оставља трајне посљедице по задравље људи, због чега љекари апелују, да се месо контролише искључиво у ветеринарским станицама.