latinica  ћирилица
21/11/2016 |  15:46 ⇒ 22/11/2016 | 07:59 | Аутор: РТРС

Бањалука: Сјећање на жртве велеиздајничког процеса (ВИДЕО)

Делегација бањалучког Удружења потомака и поштовалаца ратних добровољаца 1912-1918. године положила је вијенац на бањалучком гробљу Свети Пантелија на споменик жртвама велеиздајничких процеса, у оквиру обиљежавања Дана уласка Српске војске у Бањалуку 1918. године.
Жртве велеиздајничког процеса - Фото: РТРС
Жртве велеиздајничког процесаФото: РТРС

Одмах по објављивању рата Србији, Аустро-угарска је у Бањалуци похапсила све виђеније Србе, оптуживши их за велеиздају и под лажним оптужбама спровела велику полицијску акцију хапшења угледних Срба.

Опутужено је 156 Срба: истакнути политичари, учитељи, свештеници, адвокати, љекари, трговци. Првооптужени био је Васиљ Грђић, секретар "Просвјете", а познатог српског историчара Владимира Ћоровића Аустроугари су осудили на пет година затвора.

- То нам говори да је један од циљева овог велеиздајничког процеса да се у потпуности уништи српска интелигенција у БиХ и да се на неки начин обезглави српски народ за вријеме Првог свјетског рата - каже др Боривоје Милошевић са Филозофског факултета у Бањалуци.

Коначном пресудом 16 особа је осуђено на смрт, 87 их је добило казну затвора од двије до 20 година, а петорица су умрла у току суђења. Ипак, помиловање за осуђенике стигло је из Шпаније.

Краљ Алфонсо XIII утицао је на аустријског цара Карла да их помилује.

Потомци ратних добровољаца 1912-1918. године истичу да се овај догађај не смије заборавити.

- За мене као човјека из најуже породице Гаврила Принципа ово је велики датум који обиљежавамо - рекао је Перо Принцип, потомак Гаврила Принципа.

Небојша Куштриновић предсједник Удружења потомака и поштовалаца ослободилачких ратова 1912-1918. каже да је урађено смо на откривању истине о велеиздајничком процесу, те да се "ради на истини о Младој Босни."

Велеиздајнички процес у Бањалуци 1915. године био је највећи од 17 таквих процеса у Босни и Херцеговини, вођених у Првом свјетском рату.